Recept na nejlepší bramborový salát na Štědrý den: Zkusíte ho?!

Osmý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu vyhrál počtvrté za sebou šéfkuchař Martin Pánek se svým týmem. Ve středočeském Mratíně opět připravil nejlahodnější variantu salátu, který si většina českých rodin vychutnává na Štědrý den během večeře.

Příští rok už se asi nezúčastním, štěstí nelze pokoušet pořád dokola,“ uvažoval krátce po vyhlášení výsledků čtyřnásobný mistr.

Pánek svůj recept ve srovnání s minulými ročníky soutěže mírně změnil: „Nechtěli jsme dělat stejný salát, recept musí mít příběh a vývoj. Letos jsme použili na salát čtyři druhy brambor.“

Směs odrůd Princess, Rafaela, Adéla a Annabelle je prý jedním ze základních faktorů ovlivňujících výrazně chuť pokrmu. „Každý druh jsme vařili jinak. Jedny v mléce, druhé v silném vývaru z upečených kostí, třetí v bílém víně a čtvrté v osoleném roztoku vody a pšeničného piva,“ dodává. Jednotlivé druhy se navíc vařily různě dlouhou dobu, přesné časy si Pánek ponechal jako tajemství.

Receptura kromě brambor obsahuje například také mrkve, čtyři druhy cibulí, kapie, křepelčí vejce, jablka či med. Seznam pro přípravu salátu má přesně dvacet přísad.

Tradiční podoba salátu, jak ho každý známe, se objevovala poměrně zřídka. Recepty vždy obsahovaly něco neobvyklého… Porota hodnotila chuť, vzhled, vůni, originalitu i celkový dojem. Proto byly stoly se soutěžními vzorky tak krásně nazdobené,“ prozradila ředitelka salátového mistrovství Alena Syslová.

Mistrovství se zúčastnilo devatenáct týmů, z nichž většinu tvořili junioři. V kategorii juniorů zvítězil tým učně Michala Hájka ze Středního odborného učiliště v Písnici. Vítěze vybrala po postupné ochutnávce šestičlenná porota, které letos předsedala herečka Anife Vyskočilová. Každý z tříčlenných týmů měl za úkol během hodiny vytvořit šest porcí bramborového salátu, který musel obsahovat vařené brambory a majonézu, zbytek byl na fantazii soutěžících.

Recept na mistrovský salát Martina Pánka

Rozpis: 2 kg brambor varný typ A, 4 slepičí vejce, 4 mrkve, 8 křepelčích vajíček, 1 žlutá cibule, 3 stonky řapíkatého celeru, 1 červená cibule, 2 jablka, 1 bílá cibule, 5 lžic zeleného hrášku, 3 šalotky, 4 lžíce majonézy, 2 lahůdkové cibulky, 4 lžíce tatarské omáčky, 5 sterilovaných okurek, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 červená kapie, sůl, pepř a med.

Hlízy uvaříme den dopředu kvůli zlojovatění. Mrkev vaříme zvlášť v osolené vodě. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, všechny cibule a také okurky pokrájíme na menší kostičky. Červenou kapii týden předem spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a ve větších kusech vložíme do okurkového láku „natáhnout“ chuť. Křupavou ochucenou kapii také pokrájíme na menší kostičky. Řapíkatý celer důkladně očistíme od tuhých vláken a nakrájíme na velmi jemné kousky. Na jablkách, této zdánlivě málo významné ingredienci, jsme se letos také vyřádili. Použili jsme odrůdy Rubín, Bohemie a Bojkovo obrovské. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla. Během krájení dáme vařit vejce. Ta musí být ze dvora, krmená kuchyňskými zbytky, s volným přístupem k zelenému krmení ve výběhu. Aby nám nepraskla, propíchneme je jehlou na širším hrotu. Slepičí vejce překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na čtvrtinky a použijeme na ozdobení porcí. Mražený zelený hrášek přidáme hned zpočátku, aby rozmrzl. Na hrášku nešetříme, zde platí, čím dražší, tím kvalitnější. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme.






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

152 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:16

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat