Přehnané chválení rodiči vychovává narcistické děti

Nikdy v lidské historii se nedebatovalo o výchově dětí tolik jako dnes. Rodičovských přístupů je mnoho, a zatímco na výsledky některých moderních výchovných metod si musíme počkat do doby, až vychovávaní dospějí a budou ve společnosti fungovat, můžeme už pomalu hodnotit výsledky výchovy tzv. chválící. Při ní se rodiče snaží své dítě podporovat a pořád ho chválí a říkají mu, jak je skvělý. Jenže, neadekvátní a přehnané vychvalování a přeceňování neodpovídající realitě dítěti život zničí. Vyroste z něj narcis, který si s lidmi nerozumí. Nechovají se totiž stejně posedle jako rodiče, kteří ho vychvalovali i za průměrné výkony.

Narcismus je společensky značně nebezpečný, neboť podporuje agresivní chování a také zvyšuje riziko mentálních poruch.

Narcismus se začne projevovat u dětí ve věku mezi sedmým a jedenáctým rokem. Doktor Eddie Brummelman, odborník na vývojovou psychologii z Amsterdamské univerzity, si vybral 565 dětí tohoto věku a pracoval s nimi rok a půl. Prováděl na nich různé testy odhalující narcistické chování. Pracoval také se 705 rodiči dětí a v dotaznících se snažil odhalit způsob výchovy.

Existují dvě teorie, jak vzniká narcismus u člověka. Podle první tím, že rodiče dítě příliš chválí a vychvalují i za věci, které jsou nevýznamné a průměrné. Druhá teorie míní, že narcismus vzniká v rodinách, kde rodiče nedokážou projevit dítěti vřelost.

Naše statistické analytické metody prokázaly, že vychvalování a přeceňování dětí souvisí s narcistickým chováním dětí, zatímco nedostatek rodičovské vřelosti nikoli. Rodičovská vřelost přitom podporuje vysoké sebevědomí u dětí,“ tvrdí doktor Brummelman.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat