První šediny? Zajímavosti, které jste možná netušili

Jen málokterá žena prožije celý život se svou přirozenou barvou vlasů. Dříve či později většina z nás objeví první šedivý vlas. A po něm další a další. Naše vlasy zkrátka také stárnou. Jaké zajímavosti o šedinách zjistili vědci?

Tak například, že…

…platí pravidlo 50-50-50.

Co toto pravidlo říká? Nic jiného, než že 50 procent žen bude mít v 50 letech na hlavě 50 procent vlasů šedivých. Většina z nich je ale překrývá barvou na vlasy, což je důvod, proč na ulici mnoho 50letých žen a šedinami nevídáme.

…nejčastěji šediví běloši.

Je to tak. Není tak docela jasné proč, nicméně nejvíce lidí s šedinami patří mezi bělochy. Následují Asiaté. Nejméně šedin pak mají Afroameričané.

…stres skutečně na vlasy působí.

Ačkoli historky o tom, jak člověk prožil šok a zcela zešedivěl během několika minut, jsou jen málokdy založeny na pravdě, je prokázáno, že stres se na šedivění vlasů podílí. Ostatně týká se to i nejrůznějších onemocnění. Například byly zaznamenány případy, kdy pacientům, kteří ztratili vlasy v důsledku chemoterapie, narostly vlasy s odlišnou barvou, než jakou měli před podstoupením léčby.

…životní styl se také podílí.

Není třeba si nic nalhávat – na zdraví našich vlasů se (tak jako na stavu naší pleti a vlastně celého těla) výrazně podílí i náš životní styl. Kouříte, holdujete alkoholu, nijak zvlášť si nehlídáte jídelníček? Pak nemůžete čekat, že budete mít lokny jako z reklamy. Snažte se alespoň zařadit na svůj talíř dostatek antioxidantů a vitaminů (především vitaminy skupiny B).

…vlasy nemění barvu, šedivé začnou růst.

Vlas roste přibližně rok až tři roky a poté je nahrazen novým. Jak stárneme, přibývá vlasů, které rostou již šedivé. I když zpozorujete první šedivý vlas a vytrhnete jej, na jeho místě již naroste opět šedina.

…rodiče napoví.

Pamatujete si své rodiče šedivé prakticky už od svého útlého dětství? Pak existuje dosti vysoká pravděpodobnost, že i vy začnete brzy šedivět. Geny jsou zkrátka geny. Tak jako dědíme barvu vlasů, dědíme často i sklony k šedivění.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat