Mléko či těstoviny. I ty mohou zhoršit vaši pleť

Problematická pleť. Pokud patříte k jejím „vlastníkům“, pak jistě víte, že péče o ni dokáže být pořádně složitá a její „léčba“ během na dlouhou trať. Navíc záleží nejen na tom, jaké kosmetické produkty používáme, ale i na tom, jaký životní styl vedeme. To, jak se stravujeme, nevyjímaje.

Některé potraviny mohou podle odborníků problematickou pleť ještě zhoršovat a přispívat ke vzniku akné. Které dobroty se ocitly na „černé listině“?

Mléčné výrobky

Smetana do kávy, sýr k snídani, sklenice mléka před spaním… Také si bez nich svůj den nedokážete představit? Pak pro vás mají odborníci špatnou zprávu. Mléko může obsahovat hormonální látky, jež přispívají k produkci mazu a tím mohou podporovat ucpávání pórů. Jak vyplynulo z výzkumů, nejvíce škodí odtučněné mléko, nejméně jogurty.

Neznamená to samozřejmě, že byste se měli svých oblíbených sýrů či jogurt vzdát (jednak prospívají organismu jinak a navíc – milovníci sýra by mu těžko odolali). Lékař David Lortscher, který se vztahem potravin a akné zabývá, doporučuje tradiční mléko (například ve zmíněné kávě) nahradit sójovým či mandlovým.

Těstoviny a spol.

Oblíbené špagety, ale také bílé pečivo. Nezdravé sacharidy neškodí jen naší postavě, ale i pleti. Mají vysoký glykemický index a tím zvyšují hladinu glukózy v krvi, na což naše tělo reaguje zvýšenou produkcí inzulinu. Tento proces bohužel podporuje zánětlivé procesy v těle, což znamená, že může podporovat i vznik akné.

Jak tomu zabránit? Vyměňte nezdravé sacharidy za ty zdravé, tedy za potraviny s nízkým glykemickým indexem (celozrnné pečivo i těstoviny, luštěniny apod.).

Cukr

Sladkosti nesvědčí našemu tělu celkově, a tak není divu, že ani naše pokožka z nich není nadšená. Cukr totiž přispívá k narušení produkce kolagenu, čímž kůže ztrácí pevnost s pružnost. Možná to neznamená přímou spojitost se vznikem akné, ale upřímně řečeno – problematická pokožka potřebuje spoustu citlivé péče a vy svému vzhledu rozhodně nepomáháte, když vedle pupínků musíte řešit ještě vrásky a unavenou a povadlou pleť.

Sůl

Ačkoli přímý vztah mezi solí či potravinami s vysokým obsahem soli a vznikem akné nebyl prokázán, naší pleti rozhodně nesvědčí. Sůl totiž způsobí, že organismus zadržuje vodu a náš obličej pak vypadá „otekle“. Pokud máte problematickou pleť, akné se ještě zvýrazní a může se i hůře hojit.

Jistě hned nemusíte vyhazovat veškerou sůl, kterou máte doma – jen se ujistěte, že dodržujete pitný režim a že jíte potraviny, jež hydratují i vaši pleť (ovoce a zelenina, losos apod.).

Alkohol

Přílišná konzumace alkoholu může mít na pleť ničivý efekt. Proč? Alkohol způsobuje silnou dehydrataci, čímž přispívá k vysušování pokožky, jejímu stárnutí a vzniku vrásek. Říkáte si, že když nemáte suchou pleť, tento dopad vás trápit nemusí? Omyl. Nejenže vaše pokožka předčasně stárne, ale navíc toxiny a volné radikály, které po konzumaci alkoholu vznikají, přispívají k zánětům, a tedy i k akné.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat