Lakování nehtů. Je opravdu tak nezdravé, jak se říká?

05.06.2018 | Krása a móda

Taky milujete krásně upravené, nalakované nehty? Doposud jste si myslely, že lakování nehtů je naprosto neškodné? Omyl! Většina laků na nehty obsahuje toxické sloučeniny, které mohou dokonce trvale poškodit vaše zdraví. Tyto chemické látky dokážou nehty trvale zničit, a dokonce i přispět k řadě závažných chorob. A které chemikálie to jsou?

Pochopitelně, že ne všechny laky na nehty jsou škodlivé, jen je zapotřebí vybírat opravdu pečlivě a i u tohoto výrobku se dívat na složení.

Formaldehyd

Tato látka zvyšuje životnost laku. Jenže pokud máte jen více citlivou kůži, formaldehyd může způsobit dokonce i mírné popáleniny a dermatitidu. V krajních případech může zapříčinit srdeční arytmii, a dokonce i rakovinu.

Toluen

Toluen je rozpouštědlo, které udržuje sytost barvy laku a zajišťuje hladký povrch výsledného efektu. Jednoduše však může ovlivnit centrální nervový systém a přivodit bolesti hlavy, mdloby, nevolnost a slabost.

Dibutylftalát

Nejčastěji se v lacích na nehty používá kvůli jejich vůni. Je to chemická látka, která může mít vliv na endokrinní systém a zvyšují riziko vzniku rakoviny prsu, nemoci dýchacích cest a i gynekologická onemocnění. Ftaláty mají podobnou strukturu jako estrogen, když se vstřebávají do krevního řečiště, narušují hormonální rovnováhu v těle. Má negativní vliv nejen na početí, ale může mít dokonce vliv na špatný vývoj plodu. V některých případech způsobuje i ochrnutí.

Který lak ano?

Většina laků na nehty obsahuje některou z výše uvedených chemických látek, některé, zejména ty levnější, pak mohou obsahovat i všechny. Zdraví neškodný lak na nehty by na sobě měl nést jeden z těchto nápisů:

  • Lak označený „5Free“ neobsahuje formaldehyd, toluen, formaldehydové pryskyřice, dibutyl ftalát ani kafr.
  • „3Free“ – neobsahuje ani jednu z výše škodlivých látek, jako je formaldehyd, dibutyl ftalát a toluen.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat