Pigmentové skvrny nevznikají jen s věkem. Na vině je slunce i hormony

07.09.2018 | Krása a móda

Všímáte si, že se vám na obličeji, rukou či jiných částech těla objevují hnědé skvrny? S největší pravděpodobností jde o skvrny pigmentové. Proč se tvoří a jak se jich zbavit? Čtěte v následujícím článku.

Těhotenství

V těhotenství si většinou můžete všimnout pigmentových skvrn na obličeji – zejména na tváři a nosu. Tmavnou ale i bradavky, genitálie a často si můžete všimnout i tmavé čáry vedoucí od podbřišku k pupíku. Tady jsou na vině hormony, které stimulují pigmentové buňky a také zvýšená hladina estrogenu a progesteronu. Po porodu a návratu k původní hormonální hladině tyto skvrny většinou samy vymizí.

Stařecké skvrny

Ve stáří vznikají pigmentace nejčastěji v obličeji a na hřbetech rukou, které časem postupují od zápěstí směrem k ramenům. U starších osob se tomu tak děje v důsledku slabší funkce jater.

Antikoncepce

A zase ty hormony. Při užívání hormonální antikoncepce se často objevují tmavé skvrny, zejména okolo úst a nosu a zaznamenat můžete i tmavnutí pohlavních orgánů a bradavek. Opět jde o důsledek zvýšené hladiny estrogenu a progesteronu obsaženého v tabletkách.

Slunce

Mnohdy je původcem pigmentových skvrn slunce, obzvlášť v kombinaci s nevhodně zvolenou kosmetikou, jakou jsou parfémy, make-up či tělové krémy s obsahem olejů a silikonů. Nejen slunce může být viníkem. Pigmentové skvrny se mohou objevit i v případě častého pobytu v soláriu.

Kosmetické zákroky

Ojediněle se mohou pigmentové skvrny objevit i po kosmetických zákrocích, zejména po biochemickém peelingu nebo po odstraňování chloupků či vrásek laserem.

Jak skvrny odstranit?

Někdy na skvrny platí i obyčejné věci, které najdete doma. Než se vydáte na drahý zákrok, vyzkoušejte některé z těchto tipů.

Citronová šťáva

Nanášejte citronovou šťávu na skvrny několikrát denně. Kyselina citronová napomáhá odlupování kůže a postupnému zesvětlení pigmentových skvrn.

Podmáslí

Kyselina mléčná pomáhá při pravidelném používání zesvětlovat pigmentové skvrny. Naneste podmáslí na skvrnu, nechte působit alespoň 30 minut a poté důkladně opláchněte.

Bylinky

Někdy je na vině překyselení organismu či hormonální nerovnováha. Vyzkoušet můžete přírodní léčbu pomocí bylin, které mají schopnost organismus detoxikovat. Mezi přírodní přípravky, které napomáhají eliminaci skvrn, patří betakaroten a přípravky posilující funkci jater – například ostropestřec mariánský.

Laser

Když nepomůže příroda, můžete podstoupit laserový zákrok, který skvrny spolehlivě odstraní. Přesné mikropaprsky naruší požadovanou léčenou část tkáně a tím se zahájí regenerační přirozený proces hojení se zrychlenou tvorbou nové, zdravé tkáně. Je ale třeba se po takovém zákroku nějaký čas nevystavovat slunečním paprskům, jelikož hrozí opětovné ztmavnutí léčených částí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat