Opěvovaný džus z celeru neprospívá pleti tak, jak tvrdí řada celebrit

Americké celebrity na sociálních sítích propagují džus z řapíkatého celeru. V příspěvcích tvrdí, že je to dokonalý detox, díky němuž může člověk získat mladistvou a zářivou pleť. Ve skutečnosti si však může zadělat na pěkný malér.

Jednak musí používat bio řapíkatý celer, protože řapíkatý celer z konvenční produkce patří mezi zeleniny s nejvyšším obsahem pesticidů, které pleti vážně škodí a urychlují její stárnutí. Ale i bio celer obsahuje látky, které zvyšují citlivost pleti vůči slunečnímu záření a umocňují škodlivé účinky UVA záření v buňkách pokožky. Výsledek? Pravidelná konzumace džusu urychlí stárnutí pleti.

Pozor na slunce

Podle doktorky Emmy Wedgeworth z Britské dermatologické asociace látky obsažené v celeru zvyšují náchylnost buněk pokožky k poškozením vyvolaným UVA zářením. Pokud tedy někdo pije džus z řapíkatého celeru často a dlouhodobě, jeho buňky v pleti pak rychleji stárnou a jsou náchylnější k rakovině, pakliže ji tedy dokonale nechrání před sluncem zastíněním nebo přípravky s UV filtry.

„Celer obsahuje psolareny, které zvyšují citlivost pleti vůči UVA záření,“ varuje dermatoložka doktorka Wedgeworth.

Může i pomoci

Kim Kardashian, manželka rappera Kanyeho Westa, je jednou z propagátorek džusu z řapíkatého celeru. Prý si pitím této šťávy vyléčila lupénku.

„UVA záření omezuje lupénkové záněty, takže když pijete tento džus a sluníte se, pak se skutečně může lupénka zlepšit… ačkoli UVA snižuje zánět při lupénce, urychluje zároveň stárnutí buněk pokožky a zvyšuje riziko rozvoje rakoviny kůže,“ vysvětluje Wedgeworth.

Takže občasná sklenka džusu z bio řapíkatého celeru neuškodí, ale je dobré se následující den po konzumaci této šťávy chránit před sluníčkem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat