Modré světlo z mobilů a počítačů urychluje stárnutí pleti

Civěním do mobilů, tabletů či laptopů trávíme stále více hodin denně. Moderní technologie nás absorbují a odpoutávají od okolního světa. Lidé posedlí mladistvým vzhledem mající hrůzu ze stárnutí ale možná teď přeci jen dobu strávenou pohledem na displej či monitor zkrátí. Tyto totiž vyzařují modré světlo, které má vysokou energii a proniká hluboko do pleti. A urychluje její stárnutí.

„Modré světlo může pronikat hluboko do pokožky, do hlubších vrstev, kde dochází k produkci kolagenu a elastinu, kůži pak ztenčuje, a ta je také křehčí. Zvýšené ozařování tímto světlem může způsobit znatelné oxidativní poškození kůže,“ tvrdí britská dermatoložka doktorka Susan Mayou, která spolupracuje se značkou Avon.

Tato kosmetická společnost se snaží upozornit na to, že modré světlo je podobně škodlivé jako UV záření.

Před negativními účinky modrého i ultrafialového záření chrání především antioxidanty. Ty totiž neutralizují volné radikály, které zmíněná světelná spektra produkují v tkáních. Silnými antioxidanty jsou polyfenoly ze zeleného čaje, čokolády či červeného vína, různá barviva v ovoci a zelenině či vitaminy C, A, D nebo E.

Jde i o oči

A aby toho nebylo málo, američtí vědci prokázali, že dlouhodobé a pravidelné civění do monitorů počítačů, mobilů či tabletů vážně poškozuje zrak. Modré světlo, které tyto přístroje emitují a které také narušuje spánkový cyklus člověka, produkuje v buňkách sítnice toxiny. Pokud se hromadí denně a dlouhodobě, sítnice odumírá a člověka na stáří čeká i slepota.

„Prodloužená expozice světlem krátkých vln produkuje toxické látky v buňkách sítnice a vyvolává degeneraci žluté skvrny v sítnici, což může vést k rozostřenému vidění nebo temné skvrně ve středu zorného pole,“ tvrdí vědci z University of Toledo v Ohiu.

Rohovka a čočka přitom oko před modrým světlem ochránit nedokážou.

„Není žádným tajemstvím, že modré světlo poškozuje sítnici v oku. Naše experimenty pouze vysvětily, jak k tomu dochází na molekulární úrovni. Objevy snad povedou k prevenci či léčbě degenerace žluté skvrny v sítnici,“ věří doktor Ajith Karunarathne z University of Toledo.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat