Domácí čištění šperků bez zbytečného úsilí

Cibule, kečup, pivo a mléko. Jde snad o seznam toho, co máte odpoledne nakoupit? Vlastně ano. Tedy zejména v případě, že se chcete vrhnout na leštění šperků a svátečních příborů!

Pokud nosíte své oblíbené šperky den co den, měli byste jim věnovat náležitou péči. Faktorů, které je připravují o krásu, je totiž až příliš mnoho! Věděli jste, že některé kovy bývají citlivé na chemické látky obsažené v pleťových krémech i parfémech? Lesklým skvostům ovšem škodí i sport, koupání v termálních lázních nebo úklidové prostředky. Tohle všechno způsobuje ztrátu třpytu i nehezkou omšelost. Jaká osvědčená „klenotnická leštidla“ máte doma po ruce, aniž byste o nich věděli?

Pozor, na scénu přichází kečup

Hustá rajčatová omáčka, která podle historických pramenů vznikla ve východní Asii, se kupodivu nehodí jenom na špagety. Kečupem můžete jednoduše vyčistit třeba i připálené nádobí a nablýskat mosazné kliky. Nebo stříbrné prstýnky a řetízky, kterým černé skvrny kazí vizáž! Jakmile onu červenou přísadu pomocí kuchyňské houbičky rovnoměrně rozetřete, dopřejte jí desetiminutové působení. Klenoty následně opláchněte vodou a osušte měkkým hadříkem.

Pivo nejen na osvěžení

Jako účinný prostředek se jeví také pivo. Kdo by to byl řekl! Pokud ho máte v lednici a menší množství oželíte, klidně do něj své poklady namočte – ideálně přes celou noc. Tím je vaše „práce“ vlastně u konce, protože po ranním výlovu z pivní lázně stačí všechny účastníky lehce omýt. Hned potom je můžete hrdě usadit tam, kde je běžně nosíte.

Kyselé mléko? Další možnost

Šperkům navrací původní krásu i mléko, zejména to kyselé. Ani tento „recept“ vás nepřipraví o drahocenný čas, což je velké plus. Své blýskavé talismany nechte namočené v mléce zhruba hodinu, poté je jemně „pohlaďte“ kouskem suché tkaniny. Výsledek vás mile překvapí.

Cibule není nikdy dost

Všestranným schopnostem cibule je v receptářích našich babiček věnováno mnoho kapitol. Tato nekorunovaná královna kuchyně umí vyrovnat tón pleti, zastavit krvácení z nosu i vyčinit lupům. Rovněž léčí bradavice, kuří oka, rýmu i kašel. Už jste cibulovou šťávou zkusili nablýskat chráněnce ze své šperkovnice? Funguje to parádně! Mimochodem, zmíněného štiplavého pomocníka lze využít i na sklo a měď –⁠ to jen kdybyste se pustili do většího úklidu…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:15
142 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat