Pro a proti obličejové jógy

Obličejová jóga je hitem posledních let. Odborníci tvrdí, že zpomaluje stárnutí, omlazuje pleť a poskytuje jí lifting bez chirurgického zákroku. Je to pravda? A co rizika? V těchto případech obličejové cvičení přináší víc škody než užitku!

Denní provádění určitých cviků udržuje obličej tónovaný a mladý, oblasti, které jsou ochablé, se zvednou, vzpruhu dostane i krevní oběh, pleť dostane zdravý, růžový nádech, napětí ve tváři se zmírní. Teda aspoň tak se to říká. Co tvrdí dermatologové? Podle nich je na výše uvedených tvrzeních něco pravdy.

Elixír mládí s podmínkami

Cílem obličejové jógy je zvýšit přísun krve a kyslíku do pokožky, což zlepšuje životnost buněk, pleť je zářivá a omlazená, což potvrdil výzkum uveřejněný v akademickém žurnále JAMA Dermatology. V této studii skupina účastníků ve věku 40 až 65 let prováděla obličejová cvičení po dobu 30 minut denně, a to celých osm týdnů. Poté dalších 12 týdnů všichni cvičili třikrát až čtyřikrát týdně.

Na konci většina účastníků zaznamenala zlepšení plnosti horní a dolní tváře, dobrovolníci zároveň vypadali mladší zhruba o dva a půl roku. Pro jednoho je to hodně, pro druhého málo. Proto odborníci doporučují neočekávat nějaké radikální a přehnané proměny.

Potenciální rizika, o kterých se nemluví

Obličejová jóga nemění strukturu pokožky a není samospásná, hodně záleží i na genetických dispozicích jedince, jeho stravování, pitném režimu i tom, v jakém prostředí se pohybuje. Člověk, který pracuje v zaprášené dílně, samozřejmě nebude mít stejné podmínky jako ten, kdo celé dny sedí v uklizené kanceláři. Přihlédnout se musí i k faktu, že někteří experti z provádění specifických tahů ve tváři tak odvázaní nejsou, zvlášť když je jóga prováděná amatérsky.

Antibakteriální mýdlo nejen proti covidu

Tvrdí totiž, že pokud někdo na pleť příliš tlačí, nebo tahy dělá nesprávně, může to ve skutečnosti známky stárnutí urychlit a naopak prohloubit vzhled jemných vrásek a linek. Pak je tu taky ta záležitost s hygienou. Ruce jsou nejčastějším přenašečem infekcí. Výzkumníci dokonce spočítali, že na jednom prstě se nachází okolo 12 000 bakterií. Ty se mohou společně se špínou a mazem dostat do kožních pórů. Je tedy nutné si horní končetiny před samotnou procedurou důkladně umýt a ideálně i potřít antibakteriálním gelem.

Zdroje: everydayhealth.com, jdsjournal.com, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ina.12682







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat