Mobilní telefon si vybírá daň na vaší pokožce

Registrujete novou vrásku, která se na tváři objevila jako blesk z čistého nebe? Možná za ni můžete „poděkovat“ svému mobilu. Jeho modré světlo urychluje stárnutí, a navíc podporuje i vznik pigmentových skvrn!

Ve vyspělém světě není vlastnictví mobilního telefonu výsadou, ale naprostou nutností. A čísla to jen dokazují. Toto zařízení má zhruba pět miliard lidí, u poloviny z nich jde o chytrý smartphone. Průměrný uživatel používá svůj telefon tři a půl hodiny denně. Aby mu nic neuteklo, jeho displej v průběhu dne zkontroluje přibližně 58krát (1). Jaká to s sebou nese rizika? O těch uvažuje opravdu jen málokdo. Vy ano?

Vázne doprava, láska i zdraví

Ačkoli jsou chytré mobily nepostradatelným vybavením moderní doby, spojují se třeba s vyšším rizikem dopravních nehod, protože jsou pro řidiče rušivým elementem. Dále prý škodí očím, narušují správné držení těla, podporují nespavost a negativně zasahují do partnerských vztahů (2). A to je jen zlomek následků! Už jste slyšeli o tom, že se kvůli nim rychleji stárne?

Co hovor, to vráska?

Důkazy, které potvrzují, že modré světlo z mobilních telefonů nepříznivě ovlivňuje pigmentaci kůže, v posledních letech přibývají. Stejně jako poškození sluncem je pigmentace modrým světlem kumulativní, takže nebývá hned patrné. Tmavší hnědé skvrny se objevují až časem (2).

Toto záření přispívá k rozpadu kolagenu, což vede k rozvoji vrásek a jemných linek. Celkově oslabuje kožní bariéru, takže pokožka začne být ochablá, mdlá a laxní (2). To jakože se máte vrátit „zpátky na stromy“ a mobilu se okamžitě zbavit? Tak zlé to asi nebude, ovšem raději v běžné kosmetické péči učiňte pár změn.

Navažte spolupráci s antioxidanty

Nakrmte pokožku vysoce kvalitními antioxidanty, zvýší to její ochranu před volnými radikály a vnějšími agresory, dobrými spojenci jsou vitaminy C a E. Zaměřte se také na produkty, které obsahují retinoidy a kyselinu glykolovou. Bývají skvělým výchozím bodem pro zesvětlení oblastí postižených pigmentem (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3579483/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5076301/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514576/, www.kommandotech.com, www.statista.com, www.houseofwellness.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat