Ne všechny účinné látky lze stejně dobře kombinovat

Používáte pilně krémy a séra s vitaminem C, kyselinou hyaluronovou a podobně v touze po krásné pleti? Pak pozor! Některé účinné látky lze kombinovat, ale v žádném případě se nesnesou všechny dohromady.

Kyselina hyaluronová, retinol, vitamin C a niacinamid patří ke klasice v péči o obličej. Při správném kombinování má pleť z účinných látek enormní užitek. Ale špatné kombinace mohou vést k zarudnutí a podráždění. Co tedy jde dohromady a co raději nekombinovat?

Výrobky s kyselinou hyaluronovou

Klasika mezi prostředky proti stárnutí dokáže vázat velké množství vody (1 g až 6 l) a zajišťuje tak větší pružnost, pevnost a odolnost. Kyselina hyaluronová vyplňuje pokožku zevnitř ven. Kombinovat ji můžete s mnoha účinnými látkami, jako je například vitamin C, ovocná kyselina, retinol. Posilovače vlhkosti s retinolem nebo ovocnými kyselinami funguje velmi dobře, protože vnášejí aktivní složku hluboko do pokožky. Mimochodem, kyselina salicylová a kyselina hyaluronová jsou nejlepší partneři na pupínky a suchou pokožku a zároveň nejlepší zbraň proti známkám času (1).

Vzhledem k tomu, že kyselina hyaluronová je endogenní látka, je účinná látka vysoce kompatibilní a lze ji používat denně i na citlivou pleť. Proto lze kyselinu hyaluronovou kombinovat vlastně se vším (1).

Výrobky s vitaminem C

Silný antioxidant chrání pokožku před škodlivými vlivy okolního prostředí, jako je UV záření, a díky vitaminu C je pokožka barevně rovnoměrnější a hladší. Podporuje také syntézu kolagenu a rozjasňuje. Vitamin C i vitamin E jsou antioxidanty a spolu pracují ještě efektivněji. Kyselina ferulová, také jeden z nejúčinnějších antioxidantů, posiluje vitamin C v boji proti volným radikálům a při tvorbě kolagenu. Kyselina navíc stabilizuje vitamin C, který je díky ní lépe snášen a prodlužuje jeho účinnost (2).

Vitamin C ale nikdy nekombinujte s výrobky obsahující AHA a BHA kyseliny, protože vitamin C se skládá z velké části z kyseliny askorbové, a to je dost nestabilní látka. Pokud se dostane do kontaktu s jinými kyselinami (např. ovocnými), změní se hodnota pH produktů vitaminu C. V důsledku toho již nefunguje tak dobře a pokožce neprospívají pozitivní účinky vitaminu (např. tvorba kolagenu). Kromě toho může dojít k podráždění (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017965/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat