Tajemstvím dokonalé pleti je zdravá kožní bariéra

Na zdravé kožní bariéře závisí mnohé. Jak ji navrátit ztracenou kondici? Dejte si pozor na stravu i používanou kosmetiku. Nepřehánějte to ani s peelingem a horkou vodou!

Představte si, že máte zářivou, kvalitní a sametově hebkou pokožku, která stárne opravdu hodně pomalu, přičemž není zatížena akné, vyrážkami, podrážděním, dehydratací ani šupinatostí. Že vám se tohle stát nemůže? Ale ano! Klíčem k perfektní pleti je zdravá kožní bariéra (1)!

Ochranná vrstva je pro krásu zásadní

Vaše kůže má více vrstev a kožní bariéra je tou nejsvrchnější. Představit si ji lze jako plot u domu, který nežádoucím návštěvníkům brání ve vstupu. V případě pokožky mezi takové nevítané hosty patří škodlivé toxiny, bakterie, plísně a alergeny. Nelze tedy pochybovat o tom, že kondice tohoto „ochranného opevnění“ by měla být naprostou prioritou (1). Tedy pokud se z pohledu do zrcadla chcete upřímně těšit.

Když máte zdravou kožní bariéru, vaše pokožka vypadá zkrátka perfektně. Není podrážděná a zarudlá. Také nesvědí a nenajdete na ní ani žádné pupínky, vřídky a další nedokonalosti. Nejde jen o obranu před škodlivými patogeny a environmentálními toxiny, neporušená bariéra zadržuje uvnitř vlhkost a pomáhá lépe regulovat tělesnou teplotu (2). No dobře, ale jak ji tedy vyléčit, aby fungovala na 100 procent?

Co je jednoduché, to je účinné

Jde-li o každodenní péči, méně je vždy více. V jednoduchosti je síla. Nepoužívejte nic s pronikavou vůní, která je důkazem obsažené chemie. Kůži také zbytečně nezatěžujte příliš častým peelingem a ani ji nadměrně nedrhněte, ručníkem ji při mytí jen jemně osušte. Při sprchování se vyvarujte horké vodě a bezprostředně po něm aplikujte pořádné množství hydratačního krému. Důležitou roli sehrává i strava (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2843412/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5608132/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7827176/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat