Odlakovač na nehty je samá chemie

Jaký názor máte na odlakovače na nehty? Jsou hořlavé, zapáchají a skládají se ze samých chemických látek. Přesto prý na zdraví nemají žádný vliv. A vážně jsou ty bez acetonu lepší?

Chemické a karcinogenní látky se prý nacházejí všude a měli bychom si na ně dát pozor zejména v kosmetice. Ostatně, kdo by si něco takového chtěl dávat na kůži nebo do vlasů? Že by tu ale existoval dvojí metr? Každého, kdo někdy otevřel lahvičku s odlakovačem na nehty, zřejmě napadlo, zda je tato hořlavá tekutina s ostrým štiplavým zápachem zdraví bezpečná. Vás také? Tak buďte v klidu. Je to překvapivé, ale navzdory jejímu složení tu prý žádná rizika nehrozí (2)!

Obavy stranou?

Lidé si barvili nehty už dávno před naším letopočtem. Tehdy šlo vlastně o bio a eko proceduru, neboť k těmto účelům využívali pigmenty květin a rostlin. Nehtový lak, jaký známe dnes, je jakousi odnoží vynálezu automobilového laku, který se začal používat ve 20. letech minulého století. Souběžně se vymyslel i prostředek, který aplikovaný nátěr dokáže i smazat. Tím světlo světa spatřil i první odlakovač. Dnes se k jeho výrobě využívají látky, jako třeba aceton, methylacetát a methylethylketon. Jde o úplně stejné „ingredience“, které lze najít i v ředidlech, fixech či lepidlech (1). Slyšeli jste o tom, že aceton je toxický a lepší je, že když si pořídíte odlakovač, který ho neobsahuje? Není to tak docela pravda.

S ním, nebo bez. Vyjde to nastejno?

Aceton je chemická sloučenina, která se využívá k rozpouštění organických složek. Ačkoli jeho název působí přímo jedovatě, zcela přirozeně se vyskytuje v rostlinách, stromech a sopečných plynech. I ve vašem těle se nachází! Organismus ho totiž produkuje při běžných metabolických procesech, jako je například odbourávání tuků. Jako běžnou součást kosmetických produktů ho povoluje legislativa Kanady, Spojených států i Evropské unie, takže se není čeho obávat (3). A stejné je to i v případě dalších dvou jmenovaných látek. Jediný problém s acetonem je, tedy vyjma zápachu, že více vysušuje, proto je po jeho použití dobré vsadit na nějaké hydratační přípravky. Pravda je tedy taková, že odlakovač zdraví údajně neohrozí, a to ani když je chemický do poslední kapky.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4662901/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2018716/, (3) www.pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Acetone







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat