Pozitiva aloe vera pro pokožku

Věděli jste, že výroba produktů z aloe vera je jedním z největších botanických odvětví na světě? Aloe vera našla široké uplatnění v kosmetickém, farmaceutickém a potravinářském průmyslu.

Pokud se projdete po své oblíbené drogerii, pravděpodobně uvidíte několik produktů vyrobených z aloe vera. Ale tato známá rostlina má dlouhou historii léčebného použití.

V tradiční indické medicíně se aloe vera používá při zácpě, kožních onemocněních, napadení červy, infekcích a jako přírodní lék na koliku. A v čínské medicíně se často doporučuje při léčbě plísňových onemocnění.

Aloe vera byla v roce 1820 oficiálně uvedena v americkém lékopisu jako projímadlo a ochrana kůže a ve 30. letech 20. století byla klinicky používána k léčbě popálenin kůže a sliznic při radioterapii. Dnes kosmetické společnosti běžně přidávají mízu nebo jiné deriváty z aloe vera do řady produktů, včetně make-upu, mýdel, opalovacích krémů, kadidel, krémů na holení, šamponů, kapesníčků a zvlhčovačů. Rostlina se dokonce komerčně používá jako přísada do jogurtů, nápojů a dezertů.

Co je aloe vera?

Aloe gel je čirá, rosolovitá látka, která se nachází ve vnitřní části listu rostliny aloe. Aloe latex pochází těsně pod kůží rostliny a má žlutou barvu. Některé produkty z aloe jsou vyrobeny z celého drceného listu, takže obsahují jak gel, tak latex.

Většina lidí používá aloe gel jako lék na kožní onemocnění, včetně popálenin, spálení od slunce, omrzlin, lupénky a oparů, ale existuje celá řada dalších předností aloe vera. A aloe latex se používá ke zlepšení deprese, zácpy, astmatu a cukrovky.

Hydratuje vlasy a pokožku hlavy

Aloe vera je skvělá přírodní léčba pro suché vlasy nebo svědící pokožku hlavy. Má vyživující vlastnosti a vitamíny a minerály, které rostlina obsahuje, udržují vaše vlasy silné a zdravé. Vzhledem k jeho antibakteriálním a antifungálním vlastnostem pomáhá s lupy a enzymy gelu mohou zbavit pokožku hlavy odumřelých buněk a podporovat regeneraci kožní tkáně kolem vlasových folikulů.

Aloe také pomáhá zastavit svědění spojené s lupy nebo vysušenou pokožkou hlavy. Příliš mnoho šamponů a kondicionérů je plných chemikálií, které poškozují vlasy a mohou způsobit záněty a podráždění pokožky; přidání aloe vera je účinný způsob, jak udržet pokožku hlavy bez bakterií a nepříjemných kožních reakcí.

Pomáhá při trávení

Díky protizánětlivým a projímavým složkám je dalším přínosem aloe vera jeho schopnost pomáhat při trávení. Šťáva z rostliny napomáhá trávení, normalizuje rovnováhu pH, snižuje tvorbu kvasinek, podporuje trávicí bakterie a reguluje činnost střev.

Šťáva z aloe vera se také používá ke zklidnění a hojení žaludečních vředů, protože má antibakteriální látky a přirozené léčivé vlastnosti, které dokážou obnovit žaludeční výstelku zpět ke zdraví.

Posiluje imunitní systém

Enzymy přítomné v aloe vera rozkládají bílkoviny, které jíme, na aminokyseliny a přeměňují enzymy na palivo pro každou buňku v těle, což umožňuje buňkám správně fungovat. Je to antiseptická, protizánětlivá, antivirová a protiplísňová rostlina a je velmi dobrá při budování imunitního systému, aniž by způsobovala alergické reakce nebo vedlejší účinky.

Dodává antioxidanty a snižuje zánět

Aloe vera poskytuje řadu vitaminů a minerálů, které pomáhají snižovat zánět a bojovat proti poškození volnými radikály. Například vitamin A hraje klíčovou roli při udržování zdravého zraku, neurologických funkcí a zdravé pokožky, protože je to antioxidant, který snižuje zánět.

Vitamin C je další důležitou složkou nacházející se v aloe vera; chrání tělo před kardiovaskulárními chorobami, prenatálními zdravotními problémy, očními chorobami, a dokonce i vráskami kůže.

Vitamín E je silný antioxidant, který snižuje poškození volnými radikály, bojuje proti zánětu a pomáhá přirozeně zpomalovat stárnutí buněk.

Tyto antioxidační vlastnosti jsou také užitečné, když jste vystaveni cigaretovému kouři nebo UV záření ze slunečního záření – chrání pokožku před rakovinou kůže a bojují proti zánětu kůže po vystavení slunci. Aloe vera může také přirozeně léčit akné a ekzémy, protože napomáhá procesu hojení pokožky. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144722/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat