Nestíháte? Naučte se lépe plánovat svůj čas

21.05.2017 | Finance

Také máte pocit, že máte na všechno stále méně času? Neustále něco honíte na poslední chvíli a o tom, že byste měla čas jen sama na sebe, si můžete nechat pouze zdát? Možná je na čase začít si den plánovat. Jak?

Znáte to – ráno vypravit děti a sebe do práce, odpoledne zase děti vyzvednout, cestou nakoupit nejnutnější zásoby, „rozdistribuovat“ děti do kroužků (a pak je zase vyzvednout), doma pomáhat s úkoly a učením a do toho připravovat něco k večeři, pak děti vykoupat a uložit, pustit se do nejnutnějších domácích prací… A pak už zbývá se okolo půlnoci zhroutit se do postele na pokraji vyčerpání. O tom, že byste měla čas odpočívat, vyrazit s kamarádkami nebo si s partnerem připravit romantický večer, nemůže být ani řeč. Není divu, že se slovo „nestíhám“ vyskytuje ve vašem slovníku tak často!

Den po dni, hodinu po hodině

Kolik času vlastně během dne strávíme jednotlivými činnostmi? Spánek nám v ideálním případě zabere 8 hodin (ačkoli to je v mnoha případech zbožné přání), v zaměstnání trávíme okolo 9 hodin, nejrůznějším přejížděním a cestováním pak 1,3 hodiny. Jídlu a pití věnujeme rovněž 1,3 hodiny ze svého nabitého dne, stejnou dobu nám zaberou domácí práce. Na osobní hygienu máme přibližně 1,3 hodiny denně, stejně jako na vztahy – a to jak ty partnerské, tak i ty rodinné nebo přátelské.

Pokud počítáte s námi, pak jste jistě dospěla k číslu 23,5. Ano, tolik hodin denně trávíme nejrůznějšími činnostmi. A to znamená, že na odpočinek a jen samy pro sebe máme pouhopouhých 30 minut denně. A ruku na srdce – kolikrát onu půlhodinku raději věnujete někomu či něčemu jinému?

Plánování je základ

Jak se z toho všeho stíhání a nestíhání nezbláznit? Klíčem k úspěchu může být jednoduché plánování veškerých činností. Autorka e-knihy Time management pro rodiče Olga Mendíková sestavila následujících 10 tipů, které vám s efektivnějším využitím času pomohou.

  1. Plánujte na celý týden – ideálně v neděli, v pátek před odchodem z práce zkontrolujte, co jste udělali.
  2. Práci si plánujte s rezervami – vždycky se někdo nebo něco zpozdí!
  3. Odškrtávejte si splněné úkoly – zvyšuje to spokojenost.
  4. Sdílejte kalendář – s týmem nebo s rodinou; a synchronizujte na všech zařízeních, která používáte.
  5. Program schůzek dopředu – vyžadujte i posílejte, ušetří se tím spousta času.
  6. Spojujte činnosti – má smysl u lehčích a rutinních činností (doprava a četba, jídlo a povídání s přáteli, televize a čistění doručené pošty…).
  7. Každý den má svoji KOTVU – motivátora, něco, co vás těší a co máte rádi.
  8. Vymezte si v kalendáři každý den čas pro sebe – klidně onu půlhodinku, ale dodržte ji!
  9. Respektujte svůj biorytmus – obtížné věci přesuňte na dobu, kdy jste nejaktivnější, aspoň o víkendu a dovolených.
  10. Poštu zpracovávejte podle hesla vyřídit-předat-koš – vyhnete se na stole syndromu převalujících se dun.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat