Nákupní mánie? Zjistěte, zda nejste na cestě stát se shopaholikem

05.05.2017 | Finance

Jen málokterá žena nemiluje nakupování. Ovšem stále přibývá těch, které překročí jakousi pomyslnou hranici a nákupy se u nich stanou mánií, zkrátka propadnou závislosti. Přemýšlíte, zda už také nejste na cestě k takzvanému shopaholismu?

Pokud budete souhlasit s většinou následujících tvrzení, pak by nejspíš nebylo do věci své nákupní zvyky přehodnotit a zamyslet se nad nimi, případně se porozhlédnout po nějaké odborné pomoci.

Utrácíte víc, než si můžete dovolit

Samozřejmě ne každý, kdo je zadlužený, je shopaholik. Spousta z nás splácí dluh kvůli nákupu nového auta, bytu či vybavení domácnosti. Ale spousta lidí závislých na nakupování se do dluhů dostane utrácením za věci, které nejsou tak důležité. A že za ně utrácejí opravdu poctivě! Mnohem víc, než si vlastně mohu dovolit. Stranou jsou další výdaje – za nájem, za jídlo… Na ně už prostě nezbylo, zatímco šatník praská ve švech.

Schováváte nové věci

Jasně, každá z nás se občas „zapomene“ partnerovi pochlubit těmi novými lodičkami. Ale shopaholici často skrývají prakticky vše, co si koupí. Důvod je jednoduchý – moc dobře vědí, že si opět koupili něco, co nepotřebují, a tuší, že jejich partner by je rozhodně nepochválil.

Nakupujete pro nákupy

Jinými slovy – nejdete do obchodu s jasným záměrem koupit věci, jež potřebujete, ale vyrážíte na nákupy proto, že si musíte „něco“ koupit. A tak vaše skříně přetékají věcmi, jež nepotřebujete, oblečením, které nemůžete nikdy unosit, parfémy, které nikdy nevypotřebujete, i kdybyste žila do stovky, botkami, které jste nikdy neměla na sobě… A když nemůžete vyrazit do obchodu, už žhavíte internet a nakupujete on-line…

Z kreditek máte sbírku

To souvisí s jedním z předchozích bodů, jenž souvisel s dluhy. Propadnout kouzlu kreditní karty je tak snadné. Jenže často se dostaneme do začarovaného kruhu – jednu splácíme druhou, pořizujeme si třetí, čtvrtou… A do toho stále nakupujeme jako divé.

Nákupy řešíte splíny i radosti

Naštval vás přítel, jdete na nákupy. Pohádala jste se s mámou, už berete peněženku. V práci vás sjel šéf, v košíku svého oblíbeného on-line obchodu už máte čtyři kousky. Povýšili vás, jdete oslavovat do obchoďáku. Zkrátka jste se naučila řešit jakékoli emoce nákupy. A to je cesta do pekel závislosti. Neumíte se už jinak odměnit ani rozveselit. A to je problém…

Víte, že nakupujete moc, ale nedokážete přestat

Ve skrytu duše si moc dobře uvědomujete, že máte problém. Že to utrácení za věci, jež nepotřebujete, překročilo únosnou míru, že máte dluhy, že jste vlastně nešťastná a že chcete přestat. Jenže nevíte jak! Všechny pokusy skončily neúspěchem a vy jste tam, kde jste byla. Co teď? Požádejte o pomoc! Sama to nezvládnete.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat