Proč jsou zahraniční výrobky kvalitnější, když se jedná o stejnou značku

29.08.2018 | Finance

Jistě znáte někoho, kdo jezdí na pravidelné nákupy k našim západním sousedům a nedá na tamní výrobky dopustit i když v našich obchoďácích prodáváme úplně stejné. Je kvalita zahraničních výrobků jiná než naše, a pokud ano, proč tomu tak je?

Horší kvalita – více zákazníků

Obchodní řetězce v Čechách často lákají své zákazníky na výhodné ceny. Právě to je kámen úrazu v rozdílnosti našich a zahraničních výrobků. Aby mohl obchod uspokojit zákazníka příznivou cenou, musí sám řetězec zaplatit za zboží nižší částku, aby to i pro něj bylo obchodně výhodné. Požadavky řetězců na co nejnižší náklady u jejich dodavatelů se pak často odrážejí na kvalitě vybraných produktů. Jinými slovy, čím horší kvalita výrobku, tím nižší cena v obchodě a tím více koncových zákazníků.

Káva, čokoláda, ale i prací prášky

Snad nejčastějším produktem, pro který jsou našinci ochotni cestovat mnohdy i stovky kilometrů, je prací prostředek. Podle výzkumů analytiků bylo zjištěno, že v Německu a Rakousku činí podíl aktivní látky na jednu prací dávku téměř 12 gramů. V našich pracích prostředcích je to zhruba 9 gramů. Tudíž informace, že německé prací prášky a gely lépe perou, jsou skutečně pravdivé.

Podobně je tomu tak například u rybích prstů, u kterých prokazatelně vedou opět ty zahraniční, přesto, že jsou balené ve stejných závodech a do téměř identických obalů. V Německu si koupíte rybí prsty s podílem 65 % masa, kdežto v Čechách jen 50,2 %.

Také čokoláda je u našich sousedů lepší, než u nás. U některých značek obsahuje větší podíl kakaa a také kvalitnější tuky. Mnohdy ale i přes svojí lepší kvalitu bývá levnější, než v českých obchodech.

Největší rozdíl se ale projevil při analýze masových konzerv. Stejný obal, stejný obsah? Nikoli! Ve vepřových konzervách zakoupených v německém obchodním řetězci skutečně naleznete vepřové maso. Ovšem v těch českých byl nalezen především drůbeží separát.

Ber, nebo nech být a jeď!

I přesto, že se Evropská komise snaží tento problém řešit, zatím se s totožným zbožím nesetkáte. Nezbývá, než si s rodinou udělat výlet za hranice a pro kvalitní zboží si dojet nebo si ho objednat. Dnes už se šíří i e-shopy s německým či rakouským zbožím, odkud si můžete pohodlně objednat a nemusíte se trmácet stovky kilometrů. Možná to za to stojí, nemyslíte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:46
92 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:41
145 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat