Čím nudnější prezentace v práci, tím déle trvá

08.10.2018 | Finance

Profesor Robert Ewers z Londýnské univerzity si lámal hlavu tím, proč jsou některé přednášky nudné a jiné naopak plynou téměř rychlostí světla. Rozhodl se téma probádat a srovnávací metodou určit, v čem se liší. A našel jediný vědecký průkazný faktor. Nudné přednášky jsou prostě příliš dlouhé.

Profesor Ewers prokázal, že přednášející, kteří své posluchače nudí, mají tendenci výrazně přetahovat stanovený čas.

„Aby se vyhnuli banalitě, měli by přednášející představit své cíle co nejdříve a zaměřit se na podstatné informace. Měli by se vyhnout banálnímu vysvětlování, opakování, vytahování nepodstatných detailů a přednášení obecných znalostí jako nových poznatků,“ radí profesor Ewers z Londýnské univerzity.

A podle jeho výzkumu mluvčí za každých sedmdesát vteřin monotónního mumlání zaplatí tím, že se nudnost jeho přednášky zvýší dvakrát.

Prezentace v práci? Ani tady nesmíte nudit

Každý z nás se určitě s nudným učitelem či přednášejícím setkal ve škole. Ovšem když už si člověk myslí, že má tyto zážitky za sebou, může se objevit další nástraha. A tou jsou pracovní porady a prezentace. I tady se totiž často najdou uspávači hadů! Jak se nestat jedním z nich?

Chcete-li zaujmout posluchače, nestačí vědět, co říkáte, ale i jak to říkáte. Pokud se rozhodnete předávat zajímavé myšlenky robotickou řečí bez emocí, do 10 minut vás nebude nikdo vnímat. Mluvte nahlas a pracujte s tónem hlasu, mezi zásadními sděleními dělejte krátké pauzy. Strohý mechanický projev nefunguje zrovna tak, jako rozmáchlá teatrálnost plná dramatických gest, protože odvádí pozornost. Vaše gestikulace by se měla vejít do prostoru před vámi v šíři vašich ramen a přirozeně podporovat vaše sdělení.

Pokud máte odvahu a cítíte, že je to vhodné, klidně si připravte dopředu nějaký malý trapas, třeba nějaké vtipné přeřeknutí. Nebo převrhněte židli s vysvětlením, že neustála tíhu vašich informací. Toto vše jsou malé situační pomůcky, které vás zlidští. Budete lidem sympatičtější a snadněji si je získáte na svou stranu i pro své téma.

Čas od času se stává, že obecenstvo ztrácí zábrany a vyrušuje. Pokud cítíte, že se situace vymyká kontrole, nikoho neokřikujte. Přerušte přednášku a dlouhým pohledem se zaměřte na člověka, který je přespříliš neposedný. Většinou to zabere. Pokud ne, zkuste silnější kalibr, vyzvěte jej, aby šel představit svůj názor přede všemi.

O něco horší je, pokud máte v publiku posluchače, který rozporuje vaše názory. Poslechněte si je, ale nepouštějte se do tvrdé argumentace, dejte si vzájemně prostor a poté celou věc ukončete a pokračujte k dalšímu bodu své prezentace.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat