Práce za stolem způsobuje psychické vyčerpání a nerovnováhu v mozku

18.09.2018 | Finance

Mozek je velmi složitý orgán, který řídí spolupráci mnoha systémů v těle. Evolučně se vyvíjel pod neustálou stimulací pohybem, smyslovými vjemy a mentální činností zároveň. Moderní společnost ale často tyto vstupy odděluje a vyvíjí extrémní tlak jen na jedinou stránku. Třeba zaměstnání za stolem u počítače extrémně přepíná mentální funkce bez fyzické stimulace. Výsledkem je nerovnováha v mozku a psychické vyčerpání.

Zatímco fyzické vyčerpání po práci na zahradě tělo příjemně nastaví do spánkového módu, extrémní psychická únava po práci u počítače dělá pravý opak. Člověk je přetažený a nemůže usnout. A to proto, že dochází k chemické nerovnováze v mozku, který si s tím neumí počít. Neví totiž, co se děje.

„To je proto, že nepoužíváme mysl a tělo tak, jak jsme se miliony let vyvíjeli. Vyvinuli jsme se k tomu, abychom projevovali rovnováhu a spolupráci mozků a těl. Při práci za stolem jen sedíme a používáme jen mozek. To vytváří chemickou nerovnováhu, která nás činí méně efektivními při zpracování energie a extrémně nás vyčerpává a unavuje,“ tvrdí doktor Daniel Lieberman z George Washington University.

Stejně tak je podle něj škodlivý nadměrný multitasking.

„Výzkumy dokazují, že lidský mozek se nevyvinul k tomu, aby zvládal několik činností najednou,“ tvrdí doktor Lieberman.

A tak zatímco pár minut multitaskingu denně může prospívat rozvoji kognitivních funkcí, pokud je na něm založen celý pracovní den, je extrémně vyčerpávající a přispívá k syndromu vyhoření.

Pozor na displeje a obrazovky

Lékaři sice připouštějí, že bez moderních technologií se dnešní svět už neobejde, ale zároveň kladou důraz na to, že všeho moc škodí. Expozice modrým světlem z elektronických zařízení totiž není něco, co by vám dvakrát prospívalo. Ať už jde o počítač, tablet či mobil, nebezpečí číhá všude.

„Modré světlo škodí víc, než si většina populace dokáže představit. Rohovka a čočka ho nevyfiltrují, takže putuje přímo do zadní části oka, což může poškodit sítnici a vést k takovým stavům, jako je makulární degenerace,“ vysvětluje Anam Qureshi, přední americká profesorka oftalmologie působící na NYU Langone Medical Center.

Zmíněná odbornice rovněž dodává, že vyznavačům všemožných displejů hrozí také syndrom počítačového vidění, jehož příznaky rozhodně nepatří k příjemným záležitostem. Konkrétně jde o podrážděné, suché a červenající očí, rozmazané vidění, snížená schopnost zaostření i časté bolesti hlavy. Jako by toho už tak nebylo dost, svou troškou do mlýna přispívají i další studie. Jejich závěry jednoznačně potvrzují, že modré světlo potlačuje melatonin – potřebný hormon, jenž pomáhá tělu usnout. Jeho narušení vede k potížím s usínáním i nespavosti.

Odborníci varují, že nedostatek spánku si dokáže vybrat svou daň v podobě možné deprese, příbytku na váze, kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a chronické únavy. Ovšem pozor, dlouhodobější spánkový deficit podle lékařů z americké Harvard Medical School dokonce zvyšuje riziko úmrtí o 15 %!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat