Sobecká povaha nezaručuje rychlý kariérní postup

15.09.2020 | Finance

Sociální psychologové v posledních letech upozorňují na to, že lidé mající vlastnosti temné triády – tedy vlastnosti psychopatů, narcisů a machiavelistů – jsou v pracovní kariéře úspěšnější. Rychleji postupují nahoru a berou více peněz. Prý proto, že jdou chladně přes mrtvoly a nemají morální zábrany. Psychologové z Kalifornie ale přinesli důkazy o tom, že to není univerzální pravda. Zhodnotili osobnosti 450 studentů a vztáhli to k jejich kariérnímu postupu po deseti letech. Vlídní a hodní lidé byli stejně daleko jako psychopatičtí sobci s tendencí podvádět a chovat se bezohledně.

A z analýzy vyplývá, že těmto sobecky a agresivně jednajícím lidem se nedaří lépe ani v silně konkurenčním prostředí. Naopak vlídní a hodní lidé v takovém prostředí nekončí mezi posledními.

„Protivní lidé, kteří jsou sobečtí, bojovní a manipulativní můžou zastrašovat, ale jejich nedostatek sociálních dovedností jim působí více škody než užitku v kariéře,“ tvrdí psychologové z Kalifornské univerzity v Berkeley.

„Byl jsem překvapený konzistencí našich objevů. Bez ohledu na jedince či kontext, nepříjemní a protivní lidé neměli v kariéře výhodu a nebyli úspěšnější v boji o moc a postavení, i když pracovali v bezohledném a krvelačném firemním prostředí,“ tvrdí profesor Cameron Anderson z Kalifornské univerzity.

Právě nedostatek sociálních dovedností, horší schopnost komunikace a nedostatek empatie působí velmi negativně na kariérní růst, protože tyto vlastnosti jsou klíčové pro kompetentního, a tedy schopného manažera.

Chcete být oblíbení mezi kolegy? Pak se těmto zlozvykům obloukem vyhněte!

To už jste začali?

Pozdní příchody jsou obecně nešvar, ale pokud na vás pokaždé čeká plná zasedačka lidí, než se konečně dostavíte na poradu, na oblíbenosti vám to nepřidá. Když mohli dorazit všichni v předem stanovený čas, vy jste mohli také. A nezáleží na tom, jestli jste „řadový zaměstnanec“, nebo šéf.

Vlezla na mě strašná chřipka

Každý občas onemocní, případně jeden den něco špatného sní, takže cesta do práce se zdá v den následující spíš jako sci-fi. Pokud ale takové jednodenní absence narostou a ještě k tomu vás někdo z kolegů nachytá, jak si „na smrt nemocní“ nakupujete oblečení někde v nákupáku, vaše popularita půjde strmě dolů (o vaší kariéře nemluvě).

On to někdo uklidí

Máte v práci společnou kuchyňku? Pak ani chování v ní nepodceňujte. Pokud vždycky špinavé nádobí jen tak kamsi odhodíte, zatímco by stačilo dát ho do myčky, nikdy po sobě neuklidíte zpět do lednice mléko, co si lijete do kávy, nebo si v mikrovlnce ohříváte hodně uleželou rybu, na oblíbenosti vám to nepřidá.

Teď mluvím já

Většina z nás se snaží naučit své děti, že skákání do řeči je prostě neslušné a vždy bychom měli člověka vyslechnout, než se zapojíme do konverzace. A stejně se najde v týmu minimálně jeden člověk, kterému to nejspíš rodiče zapomněli v rámci výchovy zmínit. Přerušování druhých je prostě nešvar, který vadí většině z nás.

Pořádek je pro blbce, haha…

Pracovní stůl je takovou malou vizitkou, která o vás hodně napovídá. Jistě, těžko ho můžete mít zcela prázdný, člověk potřebuje k práci spoustu věcí, ale pozor, aby se na něm nehromadil zbytečný nepořádek. Hory neutříděných dokumentů, několik hrníčků od kávy, zbytky jídla, skomírající rostlina… Vaši kolegové takové pracovní prostředí nejspíš neocení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat