Místo multitaskingu vyzkoušejte raději single-tasking

V multitaskingu – tedy vykonávání několika úkolů současně – jsou ženy asi o trochu lepší než muži. Ale i tak je pro nás takový způsob práce hodně stresující. A přitom „single-tasking“ je o mnoho efektivnější.

Myslíte si, že s multitaskingem zvládnete udělat více práce? Částečně to možná je pravda, ale může se rychle stát, že se člověk do všeho zamotá. Kromě toho tahle metoda při dlouhodobém používání vede ke stresu, vyčerpání a nespokojenosti. Jestli se tedy chcete zbavit stresu, nebo ho alespoň redukovat, zvýšit svoji výkonost, a navíc udělat něco dobrého pro svůj mozek, zkuste pracovat raději pomocí single-taskingu.

Co je single-tasking

U single-taskingu jde o to, abyste se zcela a výhradně soustředili pouze na jednu úlohu. Vyžaduje to koncentraci a samozřejmě i velkou námahu, nenechat svoji pozornost odpoutat ničím jiným – novými e-maily, hovory a otázkami nebo prosbami. Za to ale budete schopní lépe rozdělit svoji energii a zároveň zvýšit kreativitu.

Tipy pro úspěšné zvládnutí single-taskingu:

Dopřejte si přestávky

Zvýšená koncentrace na jeden určitý úkol znamená i zvýšenou zátěž na mozek, takže byste si měli udělat několikrát krátké přestávky mezi třemi až pěti minutami, během kterých se od daného úkolu úplně oprostíte.

Zabraňte jakémukoli rozptylování

Pro podařený single-tasking je důležité nastavit si telefon na tichý mod (nebo ho dát pryč úplně) a vypnout upozornění na příchozí e-maily. Můžete si také nastavit časovač – na začátek se doporučuje 15 minut – a intervaly postupně zvyšovat.

Udělejte si plán

Kdo už si zvykl na multitasking, může se mu zdát, že při single-taskingu toho stihne méně. Abyste měli lepší přehled, vytvořte si plán, ve kterém budou dva až tři nejdůležitější úkoly dne hned nahoře. Těm se věnujte nejdříve a když vám bude zbývat čas, můžete postupně vyřizovat další a další úkoly.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat