Šanci na početí výrazně zvyšuje i sex v neplodných dnech ženy

Problémy s početím má dnes mnoho párů. A tak přibývá těch, kteří si musejí počítat plodné dny a pokoušet se v nich o štěstí. Jenže! Souložit by tyto páry měly denně. I ve dnech, kdy je žena neplodná. Sex totiž připravuje celé její tělo a imunitní systém, takže šance na oplodnění je ve fertilních dnech mnohem vyšší.

V podstatě jde o to, že pravidelnou souloží přestane ženino tělo považovat partnerovo sperma za cizorodou látku, kterou je třeba zlikvidovat.

Běžně se doporučuje párům, které se snaží počít dítě, aby souložily pravidelně a zvýšily tak šanci na otěhotnění. Souložit mají i během tzv. neplodných částí periody, ačkoli zatím se přesně nevědělo, jak to funguje. Tato studie je první, která dokazuje, že sexuální aktivity můžou způsobit změny v imunitě, které podporují početí,“ tvrdí doktor Tierney Lorenz z Indiana University.

Plodná perioda začíná pět dní před ovulací a končí den po uvolnění vajíčka. Ale když žena souloží jen v tuto část cyklu, její imunita může být vůči mužově spermatu nepřátelská. Když naopak souloží po celý měsíc, dojde k velké změně v T-lymfocytech. Ženy, které souloží zřídka, mají více těchto buněk typu 1, zatímco ženy souložící pravidelně mají více T-lymfocytů typu 2. První typ aktivně bojuje proti infekcím a všemu cizorodému v těle, tedy i spermiím. Typ 2 naopak podporuje početí a sperma nechává být.

„Ženské tělo se musí umět vypořádat s ošidným dilematem. Když se chce chránit, musí tělo bojovat s cizími útočníky. Ale když tuto logiku aplikuje na sperma a plod, pak nemůže otěhotnět. Změna v imunitě ženy může být odpovědí,“ dodává doktor Lorenz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:20
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat