9 věcí, které na partnerovi NIKDY nezměníte!

Britská psycholožka a terapeutka Tracey Coxová se v médiích často vyjadřuje k otázkám týkajícím se sexu. Tentokráte se ale tematicky rozvolnila a rozhodla poskytnout rady týkající se vztahu obecně. Její klienti přicházející s partnerskými problémy většinou narážejí ve chvíli, kdy se snaží změnit jeden druhého. Existuje devět hlavních oblastí, v nichž se protějšky snaží jeden druhého změnit. Podle Coxové jsou to vlastnosti, které ale změnit právě nelze vůbec.

„Je to obdivuhodné, ale nerealistické, pokud očekáváte, že budete milovat na svém protějšku úplně vše, takže většina párů sklouzne k tomu, že se snaží partnera změnit tak, aby jim lépe vyhovoval,“ vysvětluje Cox, proč se lidé navzájem pokoušejí měnit k obrazu svému.

Podle ní ale není možné změnit u partnera jeho závislosti, víru, základní osobností charakteristiky, vztah s rodinou, koníčky, vztah k sexu, promiskuitu, fakt, že má děti a komunikační styl.

Závislosti – kouření, alkohol a jiné – lze změnit jen ve chvíli, kdy dotyčný na sto procent sám tuto změnu chce. V opačném případě ani náhodou. Základní osobnostní rysy jsou ovlivněny geneticky a formují se v rané fázi života, jsou v člověku tak zakořeněné, že je nemožné je zásadně měnit. Maximálně mírně ovlivnit.

Měnit vztah s rodinou je rovněž téměř nemožné a vždy spíš kontraproduktivní, týká se citových vazeb a velmi často vede k hádkám mezi partnery. Stejně tak není možné měnit koníčky. A není to potřeba. Naopak koníčky partneři sdílet nemusejí, zato shodné názory na život a na svět ano. Někdy je dobré, že mají partneři odlišné zájmy, jednak si můžou vzájemně rozšířit obzory a také si od sebe při naplňování koníčků můžou odpočinout. Víru či přesvědčení není možné změnit rozhodně.

Příliš odlišné názory v této oblasti spíš naznačují, že se dvojice k sobě nehodí. Víra či přesvědčení totiž formují právě morální kódy a životní filozofii, v níž je důležité se shodovat. Alespoň rámcově. Geneticky a biologicky podmíněny jsou také sexuální potřeby a tužby. Měnit člověka v tom, jak často chce či nechce sex, je stejné jako učit kaktus růst v rybníce nebo leknín na poušti. Podobné je to také ve vztahu k věrnosti versus promiskuitě. Lidé silně promiskuitní se věrnými nestanou. Maximálně ve stáří, kdy obecně upadá zájem o sex a nevěru. Téměř nemožné je také měnit komunikační styl. A nikdy nelze změnit fakt, že protějšek do vztahu přichází s dětmi z jiného vztahu.

Co ale změnit podle Cox lze, je styl oblékání, chování na veřejnosti, kulturní zvyklosti a zlozvyky. Osoba, která na svůj zevnějšek nedbá, se ovlivňuje ve stylu oblékání snadno. Pokud má partner chuť a motivaci jeho odívání měnit. Stejně tak lze naučit partnera jistým společenským způsobům, které mu zatím nikdo jiný neukázal (stolování apod.). Z multikulturních rodin se ví, že se partneři snadno učí kultuře svého protějšku, zvláště když je to vzájemné. Snadno se také mění kulturní zájem a rozhled partnera. Někdo, kdo nikdy nechodil do divadla, si ho díky partnerovi může zamilovat, apod. Snadněji se také mění zlozvyky. Chce to čas, ale naučit se neházet ručník na zem nebo nemačkat tubu s pastou od prostředku, je relativně snadné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat