Proč si udělat čas na sex, i když máte hlavu plnou práce?

Když dva se rádi mají, i v lednu je jak v máji…? Tak to asi ne. Účty, děti, povinnosti a hlavně tolik práce! Škodí vztahům a sexu hlavně ona? Mají dva workoholici našlápnuto k rozvodu? Časy se prý mění. Vytížené páry si svoji přítomnost a milování naopak vychutnávají!

Když před několika lety vědci z německého Göttingenu uveřejnili závěry studie o sexu, depresi a uspokojení, většina lidí u čtení výsledků pokyvovala hlavou na znamení souhlasu. Tenhle tým totiž prostřednictvím 32 000 mužů a žen zjistil, že nedostatek sexu nebo také nespokojenost s intimním životem obvykle vede k workoholismu. V překladu to znamená, že když vám to v posteli neklape, ze žalu se ponoříte do práce, jejímž prostřednictvím zaháníte chmury.

Tak ono by to bylo celkem logické, ale co se stane v opačném případě, když někdo většinu svého času tráví vyděláváním peněz v takové míře, že nemá čas na soukromý život? Logicky se nabízí, že tyhle vztahy, partnerství a milenecké svazky musí zákonitě „jít k šípku“ a skřípat. A teď se podržte, není to pravda. Pravidlo, že workoholik žene svůj vztah do záhuby, není tak docela směrodatné. Proč?

Stres, hypotéky a nedostatek času. Zkouška?

S manželem oba pracujeme doslova na plné obrátky. On chodí domů okolo osmé večerní, já tak v šest, někdy v sedm. Dceru ze školky vyzvedává babička. Naštěstí,“ vypráví šestatřicetiletá Pavla, která vykonává funkci ředitelky banky.

Svůj čas musím dělit mezi domácnost, dceru a manžela, což je někdy hodně těžké, ale ne nemožné,“ popisuje s tím, že si nedávno uvědomila důležitou věc. „Naštěstí na tom s manželem nejsme tak špatně. Oproti jiným, myslím. Některé mé známé si stěžují, že jim to doma neklape, že jejich partneři vyžadují sex, zatímco ony na to nemají náladu a tak podobně. Přitom u nás to chodí tak, že sice na sebe nemáme tolik času, ale když už se společně sejdeme v ložnici, milování si neskutečně užijeme. Klape nám to,“ uzavírá Pavla, která nevědomky potvrzuje nové zjištění vědců. Kariéra vztahy nezabíjí!

Směs vzácnosti, úcty a touhy

Studie zkoumala dopad dlouhé pracovní doby na vztahy, v nichž oba partneři intenzivně pracují. Výzkumníci se zajímali o souvislost mezi vztahy, pracovní dobou a kompenzací v osobním životě. A přišli na to, že mýty o workoholismu jsou přehnané. Pracanti jsou ochotní a schopní kvalitně a dostatečně vynahrazovat svým partnerům čas, který tráví mimo domov a ložnici.

Naše údaje podporují hypotézu, že pracovní doba osob v duální kariéře páru nemá negativní vliv na spokojenost soukromého života,“ uvádí autoři studie s myšlenkou, že tak jak tvrdě účastníci páru dřou v práci, tak intenzivně se věnují druhému, i když to pro ně někdy může být vyčerpávající.

Kouzelné slovo zajišťující harmonii

Zároveň uveřejnili, že mezi způsoby, kterými se vytížená partnerství posilují, patří obyčejná vděčnost, tedy děkování. „Děkuji, že ses postaral o nákup. Díky za hezký večer.“ Jako vážně… Důkaz se nachází v odborném magazínu Osobní vztahy (Personal Relationships).

Pocit ocenění a důvěra, že si vás partner váží, ovlivňuje, jak se ve vztahu cítíte,“ říká spoluautor studie a profesor Ted Futris, který tak vyvrací mýtus o neslučitelnosti práce a partnerství. Jó, kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.






Celkem 13 komentářů

kamila76
24.05.2016
verrca
21.05.2016
Siraellen
19.05.2016

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat