Antikoncepce podporuje sex jen v oddaných vztazích

14.12.2016 | Sex a vztahy

Druh hormonální antikoncepce ovlivňuje libido ženy. To vědí odborníci i samy uživatelky této metody prevence nechtěného početí. Ale nový výzkum z Norska objasňuje, které typy snižují libido více a v jakých podmínkách. Jde totiž také o to, zda je žena ve vztahu plně oddaná, či se naopak odmítá zavázat. Výzkum také vysvětluje, že žena milující svého partnera s ním souloží také z jiného důvodu než kvůli sexuální touze.

Sexuálnímu životu těch prvních (plně oddaných partnerovi) spíš prospívají antikoncepce založené na vyšší hladině progesteron imitujících látek. Tento hormon podporuje chuť na sex u žen, které hluboce milují svého partnera a jsou mu oddány. Ale naopak tlumí libido ve vztazích neoddaných.

Naopak antikoncepce obsahující látky imitující svými účinky estrogen (ovulační fázi) podporují libido u žen, které tolik partnerovi zavázané nejsou a necítí k němu silné připoutání.

Jeden typ hormonů napodobuje stav ovulace (estrogen), druhý naopak nejméně plodnou fázi cyklu (progesteron).

„Naše objevy posilují teorii o tom, že sex mimo ovulační fázi má i jinou funkci než pouhé fyzické potěšení,“ vysvětluje doktor Trond Viggo Grøntvedt z Vysoké školy v Nord-Trøndelagu.

Žárlíme kvůli pilulce?

O tom, že hormonální antikoncepce ovlivňuje naše libido, nás vědci přesvědčili již několikrát. Ovšem jak se zdá, není to jediné, na co má tahle pilulka vliv.

Mnohé ženy žárlí naprosto bezdůvodně, přesto si od tohoto pocitu nemohou pomoci. Nizozemští psychologové zjistili, že takovými ženami jsou nejčastěji ty, které užívají právě hormonální antikoncepci.

Čím více estrogenu pilulka obsahuje, tím paranoidnější ženy ve vztahu k partnerovi bývají. Potvrdil to i doktor Craig Roberts ze skotské University of Stirling. Čím více syntetického estrogenu pilulka podle něj obsahuje, tím paranoidnější a žárlivější žena je. Obsah progesteronu přitom na toto chování vliv nemá.






Celkem 9 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat