Proč byste měla mít pravidelný sex během těhotenství?

03.03.2017 | Sex a vztahy

Mít stálého partnera a pravidelně a často s ním souložit je dobré nejen pro samotné početí potomka, ale také pro těhotnou maminku a vyvíjející se plod. Vědci z Austrálie prokázali, že pravidelný sex se stálým partnerem v těhotenství snižuje riziko potíží a také velmi nebezpečné preeklampsie.

Sex také zvyšuje šanci na úspěch početí při umělém oplození. Ačkoli jsou partneři neplodní či mají s plodností potíže, pokud pravidelně a často souloží, ženské tělo to připraví na těhotenství a lépe se v něm pak ujímá zárodek vzniklý umělým oplozením v laboratoři.

„Preeklampsie je častější u žen, které mají omezený sexuální kontakt s otcem dítěte před těhotenstvím, a souvisí také s nedostatečným vytvořením imunitní tolerance u matky,“ tvrdí profesorka Sarah Robertsonová z University of Adelaide.

A čím déle partneři před početím spolu souloží, tím lépe. Žena totiž na cizího muže, jeho sperma a později i na embryo reaguje často jako na cizorodý objekt a imunita se je snaží zničit. U žen, které už tak mají problém s plodností, je to dost závažná překážka. Ale častá frekvence a pravidelnost souloží dostatečně dlouho před početím tato rizika výrazně snižují.

„Ženy, které souloží s otcem dítěte méně než tři měsíce před početím, jsou ohroženy preeklampsií více než dvakrát častěji, než je tomu v běžné populaci,“ vysvětluje profesorka Robertsonová.

A ženy, které otěhotní při prvním sexu s mužem, jsou ohroženy preeklampsií třikrát více. Tento stav je provázen vysokým krevním tlakem u matky, zvýšeným obsahem bílkovin v moči a otoky. Při neléčení dojde k selhání jater a ledvin s vážnými následky pro matku i dítě.

Není se čeho bát!

Některé ženy se ale sexu během těhotenství vyhýbají, i když jim nic takového lékař nedoporučil a navíc mají na milování chuť. Patříte k nim také? Pak možná stále věříte některému z následujících mýtů...

Hluboký průnik může ublížit miminku

Skutečnost: Ale kdepak! Plod je ve vaší děloze dokonale chráněn – jednak se vyvíjí za přepážkou v podobě uzavřeného děložního čípku, jednak si hoví v amniovém vaku a nic k němu nepronikne. Ani když je váš partner nadprůměrně vyvinutý...

Stahy při orgasmu mohou vyvolat potrat

Skutečnost: Pokud nemáte rizikové těhotenství nebo vám sex nezakázal lékař, stahy dělohy, které máte při/po orgasmu, nemohou dítěti nijak ublížit, rozhodně porod nespustí. Navíc se jedná o jiný typ stahů, než jaké zažijete při porodu.

Mužské sperma může spustit porod

Skutečnost: Upřímně, pokud by to byla pravda, nejspíš by se využívalo pro vyvolání porodu i v nemocnicích (tedy jeho syntetická verze). Sperma neobsahuje žádné látky, které by byly něčeho takového schopny.

Stopy krve po sexu znamenají, že se „něco stalo“

Skutečnost: Občas se může stát, že během sexu nebo po něm zpozorujete trochu krve „tam dole“. Ale pokud se nejedná o krvácení v pravém slova smyslu, nepanikařte. V těhotenství je totiž děložní čípek extrémně citlivý, a tak se může stát, že podrážděním trošku krvácí. Pokud si nejste jistá, co je ještě normální, vyrazte k lékaři.

Když spolu budeme spát, miminko bude mít trauma

Skutečnost: Tak to je úplná hloupost. Ano, dítě v děloze samozřejmě vnímá váš pohyb, ale opravdu netuší, jestli myjete nádobí, nebo se milujete s partnerem. A i když vnímá zvuky, opravdu netuší, že vaše vzdechy či výkřiky způsobil sex.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat