Co ovlivňuje, že je někdo se svým milostným životem spokojenější než jiní

29.09.2017 | Sex a vztahy

Sex na nás číhá všude. A nejde jen o příliš náruživé partnery a vlastní hříšné myšlenky při pohledu na sexy kolegu v zaměstnání. Sexem dnes nešetří reklama a věnuje se mu většina článků životního stylu. Lidé tak neustále myslí na to, jak mít dokonalý sex, co je to ideální soulož a kolikrát vlastně by měl s partnerem eroticky dovádět. Když se však vyfiltrují texty autorů v oboru nevzdělaných, zůstane pár informačně cenných, které se opírají o exaktní data.

A mezi nimi je i výzkum dvou profesorů z Montrealu, kteří se dlouhodobě zabývali tím, co ovlivňuje fakt, že je někdo se svým sexuálním životem spokojenější než jiní. Žije v harmonii se svými tužbami.

Bez konfliktů

Profesoři Frédérick Philippe a Robert Vallerand v sérii výzkumů prokázali, že klíčem k velmi uspokojivému pohlavnímu životu jsou harmonické sexuální touhy. Ty vysvětlují jako touhu po sexu, která je dobře zakomponována do jiných stránek osobnosti a v harmonii s nimi, takže vytváří minimum konfliktů s jinými oblastmi života. Harmonická integrace sexuálních tužeb činí jedince svobodným tak, že se plně věnuje a užívá sexuální aktivity otevřeným, spontánním a bezbranným způsobem.

„Sex je v harmonii s ostatními věcmi, které jsou součástí mě. Sex je dobře zakomponován do mého života. Sex je v harmonii s jinými aktivitami mého života,“ vyjmenovávají Philippe a Vallerand z Quebecké univerzity v Montrealu to, jak popisují ideální sexuální život lidé s harmonickými touhami.

Touha jako obsese

Opakem tohoto typu je obsesivní sexuální touha, která není dobře zapojena do celistvosti dané bytosti. Sexuální touhy takového jedince jsou odpojené od jiných oblastí já a také od jiných sfér života. To vede k přijímání sexu jako naplňování cílů – okamžitého uspokojení (orgasmus). Dotyčný má nutkavý pocit, že sex je cíl, že musí podávat výkon a že je sexem ovládán. To samozřejmě omezuje jeho schopnost sex si naplno užívat.

„Mám téměř posedlou chuť na sex. Sex je jediná věc, která mě opravdu zajímá a vzrušuje. Mám pocit, že mě sex ovládá,“ popisují autoři to, co lidé s obsesivní formou sexuální touhy vnímají.

Vášeň má být radost

Obsesivní typy při sexu cítí negativní emoce. Mimo soulož se jim neustále vtírají do hlavy myšlenky na sex, brání jim ve výkonu jiných činností a cílů, ohlížejí se po nevěře a nemohou se soustředit v přítomnosti sexuálně přitažlivých osob.

„Zřejmě bychom místo naší kulturní posedlosti sexuálním výkonem měli zaměřit svou pozornost na pomoc lidem přijímat svou sexualitu a cítit se v ní příjemně, vážit si své touhy, a pomáhat jim ovládat svou vášeň tak, aby jim to přinášelo radost, vitalitu a otevřenost ostatním aspektům života,“ tvrdí autoři z Montrealu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat