Muži trpí více neplodností, když žijí u rušných cest a tráví čas v kolonách

Zplodiny výfukových plynů a zvláště z dieselových motorů jsou velmi nebezpečné nejen pro dýchací a oběhovou soustavu a nejsou jen viníky mnoha typů rakoviny, ale stojí také za neplodností milionů mladých mužů. Podle britských a tchajwanských urologů totiž muži žijící u rušných křižovatek a komunikací nebo ti, kteří často tráví hodiny v kolonách, jsou velmi často neplodní. Viníkem jsou zplodiny z výfukových plynů, které ve větší míře vdechují.

Postiženým mužům by přitom mohlo pomoci přestěhovat se z rušného města na venkov a několik let tam pobývat. Změny ve spermatogenezi vyvolané zplodinami z výfukových plynů jsou totiž zvratné.

Tchajwanští urologové vyšetřili sperma 6,5 tisíce mužů a vztáhli ho k mnoha rizikovým faktorům, mimo jiné k místu života daného muže. Vztah mezi neplodností či velmi špatnou kvalitou ejakulátu a životem u rušných křižovatek a komunikací byl silný i po zohlednění ostatních rizikových faktorů pro neplodnost.

„Když si uvědomíme všudypřítomnost znečištění vzduchu, vliv malých částic PM2,5 na normální morfologii spermií, pak můžeme pozorovat výrazné zvýšení neplodnosti u mužů,“ tvrdí autoři výzkumu.

Rána pro sebevědomí

Zatímco strach z neplodnosti měly v historii především ženy, dnes je podle průzkumů jasné, že obavy z toho, že by nepřivedli na svět potomka, trápí i muže. Většinu mladých mužů dneška děsí nejvíce fakt, že v momentě, kdy se začnou pokoušet s partnerkou o dítě, nezdaří se. A přijde na řadu vyšetření plodnosti, které prokáže nedostatek kvalitních spermií v ejakulátu. Ať je příčina mužské plodnosti jakákoli, vždy má negativní vliv na mužství a sebevědomí.

Za pětadvacet let se mezi dvěma generacemi zhoršila kvalita ejakulátu mužů na Západě o šedesát procent. To je drastický pokles znamenající, že populace v západních zemích čelí neplodnosti a vymírání. K tomu navíc ženy začínají rodit první potomky stále později, což ještě dále zvyšuje riziko neplodnosti obou pohlaví. U mužů zvláště působí zhoubně na plodnost pesticidy a umělá hnojiva, těžké kovy, exhaláty v ovzduší, látky obsažené v plastových obalech, nezdravý životní styl, kouření, obezita a další.

„Tato data nás dnes upozorňují, abychom se v poslední vteřině vzpamatovali. Pokud nezměníme drasticky svůj životní styl a zátěž chemikálií kolem nás, budoucnost pro nás přestane existovat,“ věří doktor Hagai Levine.

„Je to obrovský problém pro koncept mužnosti a sebevědomí u mužů, protože muži si plodnost spojují s vitalitou, pokud nejsou plodní, nejsou dost zmužnělí a myslí si, že také nejsou dost dobří milenci. Neplodnost decimuje mužskou psychiku,“ tvrdí profesorka Sheena Lewis z Britské andrologické společnosti v rozhovoru pro deník The Mail.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:40
70 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
146 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat