Milování po šedesátce

Sex nemá „dobu expirace“. Není tedy vázán jen na určitý věk, po jehož překročení nás přestane zajímat. A i když jsme se dlouho tvářili, že milování po padesátce vlastně neexistuje, nemůžeme být dál od pravdy. Hrátkám mezi peřinami se s oblibou věnují i babičky a dědečkové!

Téma milování mezi seniory bylo dlouhou dobu naprosté tabu. Jaká specifika se s milováním po šedesátce spojují?

Věk je jen číslice

Člověk se může oddávat sexu prakticky v jakémkoli věku (tedy samozřejmě mluvíme o dospělých). Že odejdete do důchodu, ještě neznamená, že přestanete mít automaticky chuť na milování. Ano, některé ženy mohou pocexiťovat pokles libida například ve spojitosti s menopauzou (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6220606/), ale to není nic, co by se nedalo řešit. Řada lidí má také ve vyšším věku obavy, že jejich tělo už není tak dokonalé jako před lety, a bojuje s poklesem sebevědomí. Nicméně i tyto starosti jsou snadno odbouratelné. Pokud po vás partner či partnerka touží, je to největší důkaz, že jste pro ně stále přitažliví. Zkrátka na věku při sexu nezáleží. Snad jen s ohledem na fyzickou zdatnost. Může se stát, že už vaše tělo nebude mít tolik energie nebo nebude tak ohebné. Ovšem nebojte, existují polohy a způsoby milování, které nevyžadují sportovní výkony!

Kvalita není kvantita

Možná už po těch letech po boku partnera/partnerky nepociťujete takovou vášeň, případně nemáte obecně potřebu se milovat několikrát do týdne. Na tom není nic zvláštního. Důležitá je totiž kvalita milování, nikoli kvantita. Nejrůznější průzkumy ukazují (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6456814/), že právě v pozdějším věku hodnotíme sexuální život velmi pozitivně. Známe už své i partnerovo/partnerčino tělo, jsme si skutečně blízcí nejen fyzicky, ale i psychicky. A tak je zážitek z milování většinou veskrze pozitivní. I když už nejspíš neprožijete pokaždé tři orgasmy za noc, každý bude dokonalý!

Problémy mají řešení

Jak už jsme naznačili, občas nás může v pozdějším věku nechat ve štychu vlastní tělo. A to i při milování. Zatímco ženy se mohou potýkat s problémy v podobě nedostatečného zvlhčení pochvy (a následně s nepříjemnými pocity při styku), muži mohou bojovat s problémy s erekcí. Ovšem ani jedno není důvod sexuální život odpískat! Konzultujte potíže s lékařem, často mají snadné řešení.

Někdy se ve vyšším věku přidají i zdravotní obtíže (například kardiovaskulární apod.) a lidé se obávají, zda by jim sex nemohl ublížit. Opět se vyplatí optat odborníka. Jinak se může stát, že se zbytečně připravíte o slast z milování!

Pomalejší nástup?

Zatímco před lety jste si užívali „rychlovky“, dnes vám nějakou dobu trvá, než dosáhnete orgasmu? To je zcela normální. Co je ale důležité – mluvte o tomto problému s partnerem! Ačkoli i sex, při kterém nedosáhneme orgasmu, rozhodně není ztráta času, přece jen je škoda se o vyvrcholení navždy ochudit. Pokud ale budete otevřeně komunikovat a vědět, co vás navzájem vzrušuje, váš milostný život rozhodně nabyde na kvalitě. Mimochodem, ani nejrůznější erotické pomůcky nemají věkový limit. A často k orgasmu pomohou!

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6220606/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6456814/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2426743/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat