Víte, čím vším se můžete nakazit při nechráněném sexu?

26.04.2010 | Sex a vztahy

Pohlavně přenosná onemocnění patří k chorobám, které jsou v poslední době na vzestupu. Průběh těchto onemocnění je často bezpříznakový, což má vliv na jejich další šíření. Proto představují větší riziko přenosu na sexuální partnery.

Jako klasické venerické nákazy se označují infekce, šířené téměř výhradně pohlavním stykem. Tyto nemoci podléhají povinnému hlášení, evidenci, sledování osob podezřelých z nákazy nebo pacientů po léčbě a epidemiologickému pátrání po zdroji či kontaktu infekce.

Klasických pohlavně přenosných nemocí je pět:

• kapavka
• příjice (syfilis)
• měkký vřed
• venerický lymfogranulom
• ingvinální granulom

V našich podmínkách se setkáváme zejména se dvěma – s kapavkou a syfilidou.

Kapavka (gonorrhoea)

Postihuje především močové a pohlavní orgány (močovou trubici, sliznici konečníku, děložního čípku). Odtud se může šířit do děložní dutiny a vejcovodů. U mužů se projevuje pálením při močení a zelenožlutým výtokem z močové trubice. Onemocnění u žen má méně příznaků než u mužů a nemusí být výrazně vyjádřeny. Většinou jsou to bolesti v podbřišku a hnisavý výtok z pochvy. V chronické fázi onemocnění ženy udávají jen nepravidelné močové obtíže (pálení) a hlenovitý výtok. Nutná je léčba antibiotiky. Pokud není žena včas a dostatečně přeléčena, je riziko poškození zejména vejcovodů a následná neplodnost.

Příjice (lues, syfilis)

Gynekolog se může ve své praxi setkat s klinickými projevy na zevních rodidlech, v pochvě nebo na děložním čípku. Projevuje se u obou pohlaví v místě vstupu červenou skvrnkou až vředem. Jeho velikost je do 1 cm. Bývají zduřeny i uzliny v tříslech. Toto stadium je vysoce infekční. Pokud není nemoc léčena, objeví se asi za 2 měsíce vyrážka na celém těle, na zevních rodidlech a v ústní dutině se objevují ploché puchýřky. Současně je doprovází zvýšená teplota, bolest hlavy, kloubů, únava… Po pěti až deseti letech neléčení dochází k postižení centrálního nervového systému, srdce, cév a kostí. Včasnou diagnostikou a léčbou se dá těmto závažným komplikacím zabránit.

Víte, že pohlavně přenosné jsou i tyto nemoci?

Chlamydiové infekce u ženy způsobují záněty děložního hrdla (hojný výtok, tupá bolest za sponou a v kříži). Méně se šíří na dělohu a vejcovody s rizikem následné neplodnosti. U mužů bývá pálení a bolesti při močení. Problém je, že infekce někdy probíhá bezpříznakově a muž se stává trvalým zdrojem infekce pro všechny sexuální partnerky. Léčba je antibiotická.
Virová kondylomata jsou bradavičnaté, obvykle nebolestivé výrůstky v oblasti zevních rodidel a pochvy. Léčba spočívá v jejich odstranění v krátké narkóze.
Opar pohlavních orgánů jsou „herpetické“ puchýřky v řadě, jejichž výsev je doprovázen bolestí, pálením, řezáním nebo svěděním. Během několika dnů puchýřky prasknou a z nich se vytvoří drobné vřídky. Léčí se pomocí zevního krému, protivirových léků v tabletách a léky proti bolesti.
Mezi další pohlavně přenosné nemoci patří samozřejmě i HIV/AIDS nebo virová žloutenka typu B a C. Pohlavně přenosná onemocnění způsobuje i celá řada dalších mikroorganismů, např. kvasinky, parazité (trichomonády), bakterie

Neléčené pohlavní nemoci a jejich komplikace mohou způsobit poruchy plodnosti, ovlivnit průběh těhotenství (potraty, předčasné porody), ale mohou se přenášet i na plod (poškození dítěte s trvalými následky). Nejspolehlivějším způsobem prevence je dlouhodobý vztah s jedním, neinfikovaným partnerem. Prevencí před většinou pohlavních nemocí je především použití kondomu.

Prevence pohlavních chorob

• osvěta v rizikových populacích a šíření informací v bezpečném sexu
• vyhledávání a zajištění infikovaných, bezpříznakových osob a osob s příznaky, které však nejspíše samy nevyhledají lékařskou pomoc
• účinná diagnostika a léčba infikovaných osob
• léčba a osvěta sexuálních partnerů osob nakažených pohlavní nemocí

Zdroj: www.sexualne.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat