I muži cítí po orgasmu smutek, znechucení či podrážděnost

Někteří lidé po souloži – zvláště, když není s osobou, k níž člověk chová hluboké city – zažívají pocity smutku, plačtivosti, podrážděnosti či odporu. Psychologové tento stav nazývají jako postkoitální dysforie a byla v minulosti přisuzována především ženám. Ale týká se i mužů, kteří jsou stereotypně považováni za promiskuitní samce.

Nezanedbatené počty

Ve skutečnosti někdy v životě zažijí postkoitální dysforii čtyři z deseti mužů. A dva z deseti poměrně často. Většinou proto, že se k sexu donutí sami nebo protějškem, či se jedná o sex s někým, k němuž nic necítí.

„Studie odhaluje výsledky mezinárodního anonymního online průzkumu u 1 208 mužů z Austrálie, USA, Spojeného království, Ruska, Nového Zélandu, Německa a jiných zemí. Čtyřicet procent dotázaných přiznalo, že postkoitální dysforii zažilo někdy v životě, dvacet procent v posledních čtyřech týdnech. A čtyři procenta mužů to zažívají pravidelně,“ uvedl profesor Robert Schweitzer z Queensland University of Technology v Brisbane.

Nic není tak jednoduché

Mužská sexualita je mnohem variabilnější a složitější, než si laická i odborná veřejnost dosud myslela. A většina výzkumů se navíc zabývá především vzrušením, koitem a orgasmem, ale už méně stavu po vyvrcholení.

„Běžně se uvažuje, že muži a ženy po orgasmu zažívají spektrum pozitivních emocí včetně spokojenosti a uvolněnosti. Ale tak tomu rozhodně není a s orgasmem se pojí i pocity negativní… Můžeme jen spekulovat o tom, co postkoitální dysforii způsobuje u mužů, zřejmě to má faktory jak biologické, tak psychologické… V naší kultuře se od mužů očekává, že budou vždy připraveni na sex a vždy na něj mít chuť a náladu, ale to může vést k přílišnému stresu z očekávání a negativních psychologickým důsledkům po orgasmu,“ tvrdí profesor Schweitzer.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:27
307 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:20
141 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:16

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat