Bezstarostní vs. svědomití: Kdo z nich je sexuálně spokojenější?

Když se řekne žhavý a vzrušující sex, většina lidí si pod tím představí spontánní akci plnou adrenalinu. Ale otevření a bezstarostně žijící lidé milující spontaneitu nejsou těmi, kdo jsou sexuálně nejspokojenější. Naopak. Lidé svědomití, zaměření na dosažení cílů, kteří jsou disciplinovaní a předem pečlivě plánují, jsou těmi, kdo se cítí v pohlavním životě nejspokojeněji.

Tvrdí to psychologové z německé Bochumi, kteří sledovali téměř tisícovku párů. Jednak u všech osob analyzovali osobnost podle typologie Velké pětky, pak studovali také to, jak jsou spokojení se svým životem.

A vůbec nejspokojenější byli lidé svědomití, kteří plánují svůj život pečlivě a jsou zaměřeni na dosahování životních cílů. Ženy pak měly nejuspokojivější sexuální život s muži silně svědomitými a pečlivými.

„Vysoká míra svědomitosti může být zvláště prospěšná, když jde o věnování úsilí při uspokojování sexuálního života… Vysoce svědomití lidé mají větší výhody v dlouhodobém a naplněném romantickém vztahu, protože kladou důraz na oboustranné sexuální uspokojení ve vztahu,“ míní Julia Velten z Ruhr univerzity v Bochumi.

Přístupní lidé otevření novým zkušenostem, kteří jsou navíc emočně stabilní, jsou na tom nejhůře. Jejich chování totiž může být v rozporu s uspokojením partnera. Což bylo pro samotné autory zjištěním překvapujícím.

Harmonie versus obsese

Jaký je tedy klíč ke spokojenému milostnému životu? Profesoři Frédérick Philippe a Robert Vallerand z Montrealu v sérii výzkumů prokázali, že klíčem k velmi uspokojivému pohlavnímu životu jsou harmonické sexuální touhy. Ty vysvětlují jako touhu po sexu, která je dobře zakomponována do jiných stránek osobnosti a v harmonii s nimi, takže vytváří minimum konfliktů s jinými oblastmi života. Harmonická integrace sexuálních tužeb činí jedince svobodným tak, že se plně věnuje a užívá sexuální aktivity otevřeným, spontánním a bezbranným způsobem.

Opakem tohoto typu je obsesivní sexuální touha, která není dobře zapojena do celistvosti dané bytosti. Sexuální touhy takového jedince jsou odpojené od jiných oblastí já a také od jiných sfér života. To vede k přijímání sexu jako naplňování cílů – okamžitého uspokojení (orgasmus). Dotyčný má nutkavý pocit, že sex je cíl, že musí podávat výkon a že je sexem ovládán. To samozřejmě omezuje jeho schopnost sex si naplno užívat.

„Zřejmě bychom místo naší kulturní posedlosti sexuálním výkonem měli zaměřit svou pozornost na pomoc lidem přijímat svou sexualitu a cítit se v ní příjemně, vážit si své touhy, a pomáhat jim ovládat svou vášeň tak, aby jim to přinášelo radost, vitalitu a otevřenost ostatním aspektům života,“ tvrdí autoři z Montrealu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat