Muži se svalnatou postavou a sexy tváří mají málo spermií

Paradox mužnosti či paradox plodnosti prokázali australští vědci hned ve dvou výzkumech. Ačkoli se mužům radí, aby byli fit a ve skvělé kondici, atleti, svalovci z posiloven a sexy modelové jsou těmi, kdo mají v průměru horší kvalitu spermatu než hubeňouři a muži s femininními rysy ve tváři. Ti mají naopak až o šedesát procent kvalitnější sperma než jedinci, po kterých v baru šílí ženy a ochotně s nimi souloží.

Proč k takovému paradoxu dochází, nikdo neví. Původní hypotéza byla, že majitelé nejkvalitnějších genů budou nejvíc fit a nejatraktivnější. A tudíž také nejplodnější. Ale není to pravda. Hned ze dvou na sobě nezávislých studií provedených v Austrálii (na univerzitách v Perthu a Crawley) vyplynulo, že muži, které ženy i muži hodnotí jako nejvíc fit, nejatraktivnější a nejsvalnatější, mají v průměru až o šedesát procent nižší počet spermií v ejakulátu než muži s femininními rysy bez výrazné muskulatury. A platí to také o hloubce hlasu. Muži s nejhlubším hlasem mají méně spermií než ti s vysokým.

Něco za něco

Proč tomu tak je? Nabízí se několik teorií. Muži, kteří jsou atraktivní a svalnatí, jsou žádanější. Snadno si najdou sexuální partnerku a mají více sexu. Tudíž rozsévají do většího počtu zájemkyň, a proto mají nižší počet spermií v jedné dávce. Tahle teorie byla potvrzena i u jiných primátů. Zatímco femininnější muži musejí déle lákat partnerku, aby ji získali pro vztah, pak investují větší dávku spermií. U promiskuitních šimpanzů produkují samci méně spermií ve srovnání s monogamními gorilami.

Druhým vysvětlením je biologický jev zvaný trade-off neboli „něco za něco“. Fit a atraktivní muži jsou v hierarchii společnosti na špici, častěji bojují o dominantní postavení. Ale právě práce na svém těle a lepší kondici je náročná pro tělo, které pak trochu sleví na tvorbě spermií.

Ženy vědí své

Jeden z autorů výzkumu doktor Leigh Simmmons z University of Western Australia v Perthu míní, že na vině je sám mužský pohlavní hormon testosteron. Ačkoli je pro tvorbu spermií nezbytný, jeho zvýšená hladina může spermatogenezi omezovat. A právě atleti, kteří denně cvičí, ale také bodybuildeři a fitness nadšenci ho mají v krvi více. Nehledě na to, že mnozí kulturisté používají steroidní hormony k rychlejšímu růstu svaloviny a vědomě tak poškozují nejen vlastní plodnost, ale také schopnost erekce.

Vůbec nejzajímavějším na celé věci je, že se ženy už evolučně přizpůsobily. Mnoho výzkumů z posledních let dokazuje, že zatímco mužné, atraktivní, svalnaté muže s hlubokým hlasem chtějí ženy při sexu na jednu noc, pro dlouhodobý vztah hledají ty femininní. Zdá se tak, že sexuálně nejpřitažlivější jedinci jsou vhodní pro úlet, protože u nich méně hrozí také těhotenství. A naopak femininní jedinci, kteří jsou považováni za věrnější a oddanější vztahu, jsou plodnější. Ženy to podvědomě vědí, evoluce je to naučila.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sekaná

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

70 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:20
146 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:15
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:30

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat