Pizza a hamburgery drasticky snižují počet spermií

13.07.2019 | Sex a vztahy

Vědci z Harvardovy univerzity radí mladým mužům, pokud touží po vlastních biologických potomcích počatých přirozeně, měli by se okamžitě vzdát červeného masa, bílé mouky, hamburgerů, hranolek a pizzy. Pokrmy rychlého občerstvení a typické pro západní jídelníček totiž prokazatelně snižují počet spermií v ejakulátu.

A čím více a čím častěji muž tyto potraviny konzumuje, tím drastičtěji u něj ubývá pohlavních buněk v semenné tekutině.

Jasné důkazy

Vědci z Harvardovy univerzity vyšetřili sperma 2935 mladíků ve věku osmnáct až dvacet let, kteří se hlásili do armády. Jedinci, kteří jedli západní jídelníček bohatý na pokrmy rychlého občerstvení, červené maso, bílou mouku, jednoduché cukry a slazené limonády, měli nejnižší hladinu spermií v ejakulátu.

Vztah byl přitom statisticky velmi silný i po započtení všech dalších rizikových faktorů, které ovlivňují hladinu spermií v ejakulátu.

„Jedinci, kteří přijímali vyváženou stravu bohatou na zeleninu, ryby, kuřecí maso a pili čistou vodu, měli nejvyšší počty spermií v ejakulátu,“ tvrdí autoři z Harvardovy univerzity.

Zelenina jako záchrana?

Vegani a vegetariáni, kteří jedli také hodně zeleniny a pili jen čistou vodu, však měli o něco nižší hladinu spermií v ejakulátu než muži, kteří krom toho jedli i ryby a kuřecí maso. Jejich hladina ale stále byla v normě.

„Náš výzkum podporuje rostoucí počet důkazů o tom, že zdravá strava souvisí s vyšším počtem spermií v ejakulátu. Mladí muži by měli vědět, že jejich strava zásadně ovlivňuje jejich plodnost,“ tvrdí doktor Jorge Chavarro z Harvardovy univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:15
142 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat