Každá šestá žena, u níž selže umělé oplodnění, počne přirozeně

Ačkoli dvojici nevyjde umělé oplození in vitro, nemusejí být všechny šance zmařeny. Naopak. Stále častěji se zdá, že když partneři snahu o početí vzdají a přestanou na to myslet, žena otěhotní. Podle skotských vědců otěhotní přirozeně každá šestá žena, která neúspěšně prodělala umělé oplození a snahy už vzdala.

Vědci z University of Aberdeen studovali 2133 žen, které prodělaly umělé oplození mezi roky 1998 až 2011. Polovina z nich měla smůlu a ani asistovaná reprodukce jim k těhotenství nepomohla. Ovšem z této skupiny sedmnáct procent žen otěhotnělo přirozeně v následujících pěti letech.

A z více než tisíce žen, které počaly pomocí umělého oplození a porodily zdravé dítě, otěhotnělo přirozeně a porodilo zdravé dítě v následujících pěti letech patnáct procent.

„Umělé oplození není nic, co páry berou lehce, může být fyzicky i emočně velmi náročným procesem, i když je ošetření úspěšné. Když je toto oplození neúspěšné, je pochopitelné, že to partnery může velmi zkrušit. Ale tato studie dává párům jasnější představu o jejich šancích na početí přirozeně i po neúspěšných pokusech umělého oplození,“ tvrdí doktor David McLernon z University of Aberdeen.

Pomoc z talíře

Také se chystáte podstoupit umělé oplodnění? Pak své šance na úspěch můžete zvýšit. Nejen tím, že budete dodržovat pokyny lékařů, ale i tím, co si nandáváte na talíř. Strava středomořských národů je dlouhodobě vyzdvihována jako nejzdravější a nejlepší prevence řady civilizačních chorob. Podle řeckých gynekologů je ale také ideální formou stravy pro ženy, které mají problémy s početím a využívají metodu umělého oplození. Při konzumaci středomořské stravy se šance na úspěch in vitro fertilizace zvýší až o sedmdesát procent.

Středomořská strava je bohatá na syrovou zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ryby a olivový olej.

Vědci z Atén sledovali skupinu žen, která podstupovala umělé oplození. Jejich stravování bylo poté řádně analyzováno a srovnáno s typickým středomořským jídelníčkem. U žen, které se nejvíce přiblížily tomuto typu stravování, byla úspěšnost umělého oplození o sedmdesát procent vyšší než u žen, jejichž strava připomínala středomořský jídelníček nejméně.

„Vzato dohromady tyto objevy zdůrazňují význam stravovacích vlivů a kvalitu jídelníčku na plodnost a podporují příznivou roli středomořské stravy na úspěch asistované reprodukce,“ uvedl profesor Nikos Yiannakour z Aténské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat