Promiskuitní sex rychle šíří vir HPV

24.01.2023 | Sex a vztahy

Lidé mající za život sex s deseti partnery onemocní kvůli HPV rakovinou dvakrát častěji. Některé kmeny tohoto viru jsou přitom silně karcinogenní. Ženy mající za život sex s deseti různými muži se mnohem častěji infikují těmito kmeny, takže mají až dvakrát častěji rakovinu než ženy, které zůstanou věrné jednomu muži. U mužů je riziko také výrazně vyšší, ačkoli nižší než u žen.

Tichý nepřítel

HPV je nejčastější pohlavně přenášenou infekcí. Je to totiž silně nakažlivý vir. Ne každý kmen HPV je karcinogenní, ale minimálně dvě desítky kmenů mají silně karcinogenní účinky. U většiny nakažených se však neprojevují žádné symptomy, takže virus šíří dále mezi další pohlavní partnery (1).

HPV je také původcem bradavic na rukou a chodidlech, jsou to však jiné typy nepřenášené pohlavně. Některé pohlavně přenášené typy vytvářejí genitální či anální bradavice (kondylomata). Ze stovky známých kmenů HPV asi čtyřicítka postihuje genitálie, asi dvacet z nich má karcinogenní vliv (1).

Promiskuita zvyšuje riziko nákazy

Ženy jsou totiž o něco náchylnější k rakovině vyvolané HPV, ale i u mužů souvisí promiskuita s častějším výskytem rakoviny. Pánové mající za život deset sexuálních partnerek onemocní rakovinou o devětašedesát procent častěji než muži mající za život jedinou partnerku. HPV přitom způsobuje především rakovinu děložního čípku, prostaty a úst. Tedy v místech, kam se kvůli sexuálním praktikám infekce dostává (2).

Vztah mezi počtem sexuálních partnerů a vyšším rizikem rozvoje zhoubného nádoru zůstává stejný, i když se do analýzy započtou další rizikové faktory jako kouření, konzumace alkoholu, typ stravy, fyzická aktivita, výše vzdělání a socioekonomické postavení (2).

Kondom to nezachrání

Ačkoli HPV virus patří mezi sexuálně přenosné patogeny, můžete se jím nakazit i při sexu bez samotného pohlavního styku, stačí kožní kontakt v okolí pohlavních orgánů. Právě proto mnozí odborníci dlouho pochybovali, že by kondom mohl ženy před rakovinou děložního čípku ochránit. Avšak i když je možné namítat, že prezervativ neposkytuje dokonalou ochranu, je třeba uznat, že do značné míry pomáhá (1).

Tým vědců z Washingtonské univerzity ve své studii (3) prokázal, že ženy, jejichž partneři při sexu používali pravidelně a správným způsobem kondom, měli riziko vzniku rakoviny děložního čípku nižší o 70 %.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448132/, (2) www.koreascience.or.kr/article/JAKO201528551640873.page, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9014598/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat