Úspěšný vztah stojí na vzájemné oddanosti

Kanadští psychologové použili umělou inteligenci při vyhodnocení výzkumu kvality vztahu u jedenácti tisíc párů. Zaměřili se na to, co úspěšné vztahy, v nichž jsou oba partneři spokojení a šťastní, definuje. A z výsledků je jasné, že jsou to vzájemná oddanost partnerovi a pocit intimity ve vztahu.

Nejsilnějším předpokladem pro pevný a funkční vztah je, když jsou si partneři vzájemně oddaní, a ten druhý přitom oddanost pevně vnímá a cítí. Na druhém místě je potom pocit intimity ve vztahu, která poskytuje oběma partnerům pocit bezpečí. Dobrý vztah stojí také na vzájemně projevované úctě, lásce a kvalitním sexuálním životě, ve kterém se oba partneři cítí být uspokojení (1).

Nejčastější rizikové faktory

Naopak silným předpokladem pro krach vztahu jsou deprese u jednoho z partnerů či u obou partnerů a také úzkostná citová vazba jednoho z partnerů. Podstatnější je to, jak se člověk chová ve vztahu, jaký je partner, než jaký je jako svobodný nezadaný člověk (1).

A jak zažehnout ve vašem vztahu znovu jiskru (2)?

Dneska máme rande, miláčku

Zamyslete se – kdy jste naposledy měli večer jen a jen pro sebe? Spousta párů, které spolu žijí již nějaký ten rok, dělá zásadní chybu, když úplně rezignuje na „randění“. Takže pošlete děti k babičce, poproste kamarádku o hlídání, zakažte si na jeden večer mobilní telefony a vyrazte na večeři nebo se přitulte na gauči a se sklenkou něčeho dobrého sledujte filmy.

Nelehké rozhovory

Máte pocit, že vám to nějak přestává klapat. A tak situaci rozeberete s kolegyněmi, s kamarádkami, možná i s rodinou… Ovšem s jedním člověkem ne – s partnerem či partnerkou. Přitom těch se to týká nejvíc! Nebojte se vyjít s pravdou ven, nastínit svoje pocity a obavy, promluvte si o tom, co se ve vztahu změnilo. Jistě, někteří muži nejspíš nebudou sdílní hned napoprvé (a možná ani ženy), ale nevzdávejte se. Vaše okolí za vás problémy ve vztahu nevyřeší…

Zaměřte se na sebe

A teď tím nemyslíme jen jeden na druhého, ale také na sebe sama. Často totiž nespokojenost ve vztahu pramení z nespokojenosti s vlastním životem a směřováním. Vlastní problémy pak přenášíte i na partnera či partnerku a krize je na světě. Zamyslete se, jestli nejste náhodou příliš vytížení, unavení, nešťastní… A změňte to, jak jen to půjde! Vyhraďte si čas pro sebe a své koníčky. A stejně tak ho poskytněte partnerovi/partnerce.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2891543/, (2) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:13
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:58

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat