Sexuální harašení na pracovišti: Odhalená ženská kůže působí na muže jako lepidlo!

Léto miluje každý. Již od jara se mnohé dámy těší, až vymění kabáty za šaty a sukně. Jenže právě tohle je kamenem úrazu. Odhalená ženská kůže působí na muže jako lepidlo! Ani v práci nedají se sexuálním obtěžováním pokoj, potvrdila britská studie.

Počasí si s námi o letošních prázdninách tak trochu hraje. Chvíli prší jako závod, pár dní na to je zima jako na podzim, najednou se zničehožnic oteplí a kvůli neskutečným vedrům padají za letu i mouchy. Co v takovém počasí na sebe? Na zahradu stačí plavky, jenže v čem vyrazit do práce? Podle některých nejradši rolák i v nesnesitelném horku! Odhalená kůže totiž přitahuje nechtěnou pozornost mužů, kteří se nezdráhají mít oplzlé narážky. Stalo se vám to taky? A jak se vlastně vyznačuje sexuální harašení?

Léto nahrává uvolněným mravům

Jedna z posledních britských studií ukázala, že velké procento žen se na léto netěší z jednoho prostého důvodu: sexuálního obtěžování na pracovišti. Jak to řeší? Místo šatů a tílek si oblékají neforemná a volnější trička, která patří k těm méně nápadným, co je v jejich šatníku k mání. Kdejaký kolega či dokonce nadřízený totiž neváhá otevřeně a nevybíravě či nevhodně komentovat garderobu svých spolupracovnic, v horším případě ke slovním narážkám přidá i nějaký ten dotyk. Málo pravděpodobné? Nikoli!

Každý den do práce s nechutí

Britové na základě výpovědí 3 400 žen poukazují na to, že zhruba polovina z nich je v běžném denním životě diskriminována a že každá druhá zaměstnankyně zažila více či méně nápadnou formu obtěžování včetně sexistických poznámek a šovinistických vtipů na adresu žen. 1 200 dam z celkového počtu dotázaných se stalo terčem sexuálního harašení, jedna z deseti přiznala, že se cítila velmi nepříjemně poté, co se jí kolega či nadřízený fyzicky dotkl na důvěrnějším místě (stehno, zadek). 27 % žen dokonce spolupracovník políbil, nebo se o to aspoň pokusil, a to i přes důrazně odmítavé gesto. 

Překročení etických hranic není výjimkou

Že o obtěžování slýcháváte jenom z televize? Pak máte štěstí! Podle dosavadních průzkumů až 72 % mužů sex s kolegyněmi vyhledává, téměř každý někdy podlehl minimálně flirtování, které v některých případech překročilo pracovní vztahy. To by se však podle odborníků stávat nemělo. Vzájemné „soužití“ v zaměstnání (ano, tak se to dá nazvat, jestli sexuálním nabídkám podlehnete) je zkouškou pro psychiku, i když se z počátku může zdát, že nový impuls, jiskra a vášeň přejí novému vztahu. (Ať už si to myslí aktér nebo jeho vyvolený protějšek.)

Co je v domě, není pro vás

Proto psychologové radí, aby v obou případech, kdy dochází k sexuálnímu sbližování na pracovišti, došlo ke změně zaměstnání: z preventivních důvodů. Určitě si tak nenechte nevyžádanou náklonnost ze strany kolegy líbit, a ani nevyhledávejte milence v řadách svých spolupracovníků. Obě varianty většinou nevěstí nic dobrého. To si radši najděte partnera z úplně jiné firmy a na flirt a sex na pracovišti si pouze zahrajte v rámci milostného osvěžení. Chlípníkovi naopak udělte stopku a důrazně ho upozorněte, že jeho chování nebudete trpět. Mine-li se to účinkem, kontaktujte jeho nadřízeného nebo zvažte odchod z firmy. Za ten stres to přece nestojí, nebo snad ano?

A co vy, máte zkušenosti s obtěžováním ze strany kolegy nebo nadřízeného?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Vepřová pečeně

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat