Ve šťastném vztahu má každý svoji roli

Najít si svoji roli, která vám bude vyhovovat, není vůbec tak jednoduché. Ani v životě, ani ve vztahu. Ale jaké role můžeme ve vztahu vlastně „hrát“?

Před sto lety existovala docela jasná pravidla, co se týče rozdělení rolí ve vztahu. Muž rozhodoval o důležitých věcech a žena ho podporovala při jejich uskutečnění. Muž byl odpovědný za životní úroveň, žena směla pečovat o domácnost. Muž měl potřeby a žena je vyplňovala. Ale takové časy jsou naštěstí už pryč. Jednak je dnes už relativně běžné, že vztah mohou tvořit stejně dobře také dva muži nebo dvě ženy. A za druhé už většina pochopila, že muži a ženy nejsou zase tak rozdílní – a rozhodně mají stejné povinnosti a práva!

Ale znamená to snad, že teď už ve vztahu žádné role rozdělené nejsou? Právě naopak! Najít si vlastní úlohu a shodnout se s partnerem, kdo jakou část přebere, je naopak mnohem důležitější. Protože velkou měrou rozhoduje o tom, zda se dva lidé k sobě hodí a mohou spolu být šťastní nebo ne.

Nejdůležitější modely

Pro mnoho oblastní společného soužití platí, že čím více si oba jsou podobní, tím lépe. Řešíte konflikty stejně? Super! Jsou oba podobně atraktivní? Tak to máte štěstí. Společné koníčky? Super základ pro aktivity, které vztah upevní.

Jen u rozdělení rolí tohle pravidlo očividně neplatí.

Anima a animus

Archetypový model popsaný už Carlem Gustavem Jungem představuje mužská strana animus a ženská strana anima. V přeneseném významu by anima byl v dnešní době pečující aspekty, zatímco animus ty, které bychom mohly nazvat zaopatřující. Každý člověk je směsí obou a pro stabilní vztah je potřeba jejich rovnováha. Zjednodušeně řečeno, pokud budou oba partneři zaopatřovat, jejich láskyplný vztah se rychle rozpadne. Pokud ale budou oba milující, budou mít každý večer hlad. Možná se může tento archetyp zdát staromódní, ale ve skutečnosti takto funguje mnoho vztahů i dnes.

Blízkost a odstup

Tyhle aspekty hrají v milostných vztazích velmi důležitou roli a téměř vždy se jedná o dynamiku poptávky a nabídky. Velmi zřetelné je to především v oblasti sexuality, protože zde to znamená, že ten partner, který neustále odmítá, určuje četnost intimity ve vztahu, a tím má tedy moc nad blízkostí a odstupem.

Vést a nechat vést

Velmi důležité role, ačkoli pro mnoho lidí je nechat se vést jen málo uspokojivé. Zde je důležitým faktorem stále vzrůstající touha po sebenaplnění. Pro dlouhodobé spokojené partnerství si musí oba být jistí, že možná ne vždy všechny, ale čas od času alespoň některá jejich přání a potřeby dojdou naplnění, protože v opačném případě ztratí motivaci, do takového vztahu dlouhodobě investovat.

Jak najít vhodnou roli

Kdo ve vztahu jakou roli hraje, nemá dnes už nic společného s pohlavím, ale s vlastním charakterem. Ovšem i to se mění podle zkušeností a podle partnera. Kdo například někdy zažil partnerovu nevěru, může si nevědomky držet odstup, aby se znovu nenechal zranit, a tak se změnit z někoho, kdo hledal blízkost druhého, v někoho, kdo se raději drží dál.

Uznáváme, že vztahy jsou složité. Ale ať jsou raději složité, než aby byly tak jednoduché, jako před 100 lety!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:08
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat