První rok manželství je plný zbytečných chyb

Nešťastná realita současných párů? Mnoho z nich vstupuje do manželství s nepřiměřenými ideály, které se podepisují na rozpadu vztahu. Chcete se něčemu takovému vyhnout? Pro snížení rizika rozvodu nedělejte v prvním roce manželství tyhle čtyři chyby!

Psychologové, rodinní terapeuti a partnerští poradci apelují, že dnešní „moderní“ dvojice nejsou připravené na manželské výzvy a při vážnějších problémech z pohodlnosti zvažují, zda vůbec má cenu vztah, byť oficiálně uzavřený, udržovat. Hodně přitom dělá prvních 12 měsíců od sladkého „ano, beru“. I když partneři technicky jsou ve fázi líbánek, mohou se dopustit čtyř vážných chyb. Čemu byste se i vy měli vyhnout?

Manželská chyba č. 1: Nezajímáte se o to, co ten druhý chce

Kdo se ptá, ten se taky dozví. Ale kdo se naopak neptá, neví, na čem jeho vztah vůbec stojí a jakým směrem se vyvíjí. Je normální jít do soužití, a zejména do manželství, s určitými očekáváními, ale je nutné předem počítat s tím, že protistrana může vyžadovat něco, co nám samotným nesedí. Pak vzniká prostor pro diskusi a hledání optimálního řešení pro oba. Vše ale začíná hlavně u toho, že víte, koho si vlastně berete, ještě před vstupem do manželství se shodujete v zásadních věcech, popřípadě jste připraveni na synchronizaci pracovat.

Manželská chyba č. 2: Srovnáváte se s ostatními

Sociální sítě jsou přínosné i škodlivé. Hlavně kvůli nim mají lidé tendenci se s někým srovnávat. Pokud si hned na začátku začnete myslet, že váš vztah není tak dobrý jako manželství vašich přátel, pravděpodobně jste do něj nevstoupili s těmi správnými úmysly, nebo trpíte nějakým traumatem z minulosti. Posilujte svoje vlastní sebevědomí a sebeúctu a přijměte fakt, že co vztah, to originál.

Manželská chyba č. 3: Za každou cenu míváte poslední slovo

Hádky jsou běžnou součástí zdravého vztahu - pokud bojujete poctivě. Součástí férových konfliktů je nesoustředit se na to, kdo má pravdu, ale spíše na to, jak nejlépe daný problém vyřešit. V případě, že se tohle neděje, dochází ke stagnaci. Páry se stanou nečinné, jeden z partnerů (či oba) v sobě dusí strach z toho, že se doma za zavřenými dveřmi není možné „normálně“ bavit. V mluvení se střídejte, a pokud jeden hovoří, druhý by měl naslouchat.

Manželská chyba č. 4: Spory řešíte sexem

Tak jako ano, sex po hádce může být vzrušující, jiskřivý, plný emocí a napětí, to vše podpořené zvýšenou produkcí hormonů testosteronu a adrenalinu. Psychologové ale upozorňují, že nejprve je třeba si napjatou situaci mezi sebou vyříkat a uzavřít ji. Samotný sex totiž není řešením, ovšem někdy se za něj alibisticky vydává, tak pozor na to. Tam uvnitř nás pak vzniká skládka nedořešených křivd.

Zdroje: weddingwire.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://www.brides.com/story/the-first-year-of-marriage-is-tough






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat