Známky právě prožitého orgasmu

Francouzi mu říkají „la petit mort“ neboli „malá smrt“. Vyvrcholení má mnoho podob, a jen ve výjimečných případech se na těle nebo náladě nepodepíše tak, že by to člověk nepoznal. Co konkrétně dělá s tělem a který kosmetický produkt si na něm vybudoval obchod?

Orgasmus. Na muže působí jako afrodiziakum a moc je fascinuje. Během výbuchu slasti tělo spálí asi čtyři kalorie, přičemž neexistuje jen jeden typ. Orgasmus může být klitorální, vaginální, anální, bradavkový, mokrý, noční i prsní. Sexuologové dokonce říkají, že vulvy mohou prožít až 14 různých druhů vyvrcholení! Zatímco jedni jej popisují jako ohňostroj nebo stoupající vlnu oceánu, ti druzí ho přirovnávají k vibrační smršti podobné elektrickému proudu (1). Vždy je to velmi individuální, ale signály jsou jasné. Pokud ještě někdo tápe, zde je popis toho, co orgasmus dělá s tělem i myslí.

Nejdřív napětí, pak uvolnění

Důvod, proč někteří lidé tvrdí, že orgasmus je jako výbuch sopky, je ten, že oba zážitky začínají nahromaděním napětí, po němž následuje náhlé uvolnění. V podstatě se jedná o přirozený reflex těla (2).

Když dosáhnete orgasmu, mozek se zaplaví hormony, které vytvářejí dobrý pocit. Konkrétně jde o oxytocin, který se někdy nazývá „chemikálií pro mazlení“, a dopamin, díky němuž se cítíte uspokojeně. Během orgasmu jsou běžné svalové záškuby (kontrakce). Ty se objevují ve vaginálních stěnách, ale i v hýždích, stehnech, nohou a břišních svalech (2).

Mění se dýchání a srdeční frekvence

Během vyvrcholení nebo těsně po něm si můžete všimnout, že dýcháte hlouběji a vaše srdeční frekvence je pomalejší. Jedna studie (3) z roku 2008 zjistila, že srdeční frekvence lidí byla v průměru nejvyšší na začátku orgasmu a na výchozí hodnotu se vrátila asi po deseti až dvaceti minutách.

Na kůži se objevuje ruměnec

Kůže na obličeji, krku a hrudníku zčervená jako rajče a může být horká na dotek. Opět za to mohou hormony, jmenovitě oxytocin. Po sladkém a úlevném „ách“ se ruměnec a jemné, narůžovělé zbarvení pokožky postupně šíří po celém těle, což zažívají muži i ženy. Angličtina pro tento stav má výraz „sexflush“ nebo „orgasm flush“ (4).

Přecitlivělost

Po orgasmu jsou genitálie citlivé, obvykle nesnesou další stimulaci a musí si odpočinout. Jedná se o refrakterní čas, během něhož nelze zahájit další nervový vzruch. Pokud byste chtěli v sexu pokračovat, soustřeďte se chvíli na jiné oblasti svého těla (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5087699/, (2) www.en.wikipedia.org/wiki/Orgasm, (3) www.journals.lww.com/bpmonitoring/Abstract/2008/08000/Changes_of_blood_pressure_and_heart_rate_during.5.aspx, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4113909/






Celkem 8 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

232 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat