Chování párů, které trpí nesouladem v sexuální touze

Každý den není posvícení. Na milování nemáte náladu, ale partner to vidí jinak. Nebo je to přesně obráceně. Co v takové situaci uděláte? Nová studie odhaluje, jak páry přesně v tento moment (ne)komunikují.

Hádky, odcizení, výčitky, frustrace. Je toho hodně, co můžete zažít, pokud partner odmítne vaše sexuální návrhy. Proto se výzkumná pracovnice Rebecca Horne z torontské Univerzity Mississauga snažila odhalit, jak se páry projevují, pokud jde o sex a touhu. A jak řeší případné konflikty.

Buď, anebo

Pro tuto studii uvedená odbornice se svým týmem zkoumala 225 párů žijících většinou v heterosexuálních, dlouhodobých a romantických vztazích. Respondenti si vedli individuální 21denní deníky, které sledovaly intimní vztahy, úroveň touhy a osobní pocity pohody a spokojenosti. Výsledky ukázaly, že když se v posteli objevila nízká sexuální touha, lidé se zapojili do dvou druhů primárních regulačních taktik: zesílení touhy a potlačení nezájmu (1).

Nejhorší taktika? Otočit se zády

Zkrátka a dobře, buď patříte k těm, kdo si sexuální nezájem partnera vysvětlí po svém – stáhne se a přestane naléhat, nebo se u něj naopak odmítání promítne ve formě silnějšího libida, které se dá uspokojit několika způsoby, ať už se jedná o zesílení frekvence masturbace či kupříkladu nevěru. Ani z jedné situace nekouká nic dobrého, a proto experti apelují převážně na to, aby spolu páry komunikovaly, což je docela problém. Mnoho z nich to totiž (ještě stále) neumí.

Sejdeme se na půl cesty

Přitom být naladěný na naše partnery a zároveň vyvažovat naše vlastní sexuální potřeby předchází jak nevěrám, tak i konfliktům, jež se při dlouhodobé sexuální frustraci pochopitelně prohlubují. Stále tak platí, že pokud se před milováním či během něj necítíte dobře, můžete zkusit změnit prostředí, taktiku svádění a podobně, a otevřeně si popovídat o věcech, které se vám líbí a nelíbí. Je to důležité pro sex i pro vztah.

Rebecca Horne v souvislosti s vlastním výzkumem otevřeně podotýká, že obecně je sex primární oblastí, ve které mohou mít páry tyto konflikty, neboť často dochází k situaci, kdy jeden z partnerů (či rovnou oba) cítí rozpor mezi tím, co vnímají uvnitř, a tím, co se ukazuje navenek. Komunikace je tak tou nejlepší strategií, stejně jako nalezení kompromisu, jež vyhovuje oběma stranám.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35574184, názor autora – zbytek článku






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat