Zdravotní rizika nadměrné masturbace existují

Je zdravá po všech stránkách. Aspoň se to tak říká. Skutečně vám masturbace nikterak neublíží? Není to tak docela pravda. Pokud to s ní přeháníte, můžete se dočkat i škodlivých vedlejších účinků!

Existuje mnoho smyšlených legend o masturbaci, které (ještě stále) muže i ženy od sebeukájení odrazují. Jedním z takových nesmyslů je fáma, že onanie způsobuje ztrátu vlasů na pokožce hlavy, ať už ve formě ustupující vlasové linie nebo rovnou plešatění. Chcete znát pravdu?

Pro a proti masturbace

Neexistuje absolutně žádný vědecký důkaz, který by spojoval masturbaci s vypadáváním vlasů, jejich tloušťkou, hustotou a celkovým vzhledem. Je běžné, normální a naprosto zdravé masturbovat, a to i několikrát denně. Obecně platí, že se sebeukájení považuje za běžnou součást života, pokud tedy nezasahuje do jeho každodenního chodu. Na jaké úrovni?

Dnes ne, miláčku!

Nadměrná masturbace může způsobit, že vy (nebo kdokoli jiný) dočasně nebudete mít chuť na partnerský sex, což obvykle způsobuje nedorozumění. (Celé to funguje tak, že když je rozkoše o samotě příliš, tělo je vůči nabízenému potěšení utlumeno. Vlastně se jedná o jakýsi „stav off-line“ touhy.)

Někteří odborníci z řad sexuologie poukazují i na fakt, že nadměrná masturbace (při nešikovnosti) způsobuje fyzické problémy, jako je podrážděná kůže, otoky genitálií a křeče. Při použití nevhodných dráždidel hrozí i trhlinky v pochvě, jež nahrávají bolesti, krvácení a vstupu různých infekcí. Proto platí, že když nadměrná masturbace začne narušovat každodenní život, psychickou pohodu nebo fyzické zdraví, požádejte o pomoc lékaře nebo terapeuta. Jinak se ovšem není čeho bát.

Pozitiva stále převažují nad negativy

Masturbace, stejně jako jiné sexuální aktivity vedoucí k sexuálnímu potěšení nebo orgasmu, spouštějí uvolňování hormonů a chemických látek, které se podílejí na mozkovém centru odměny za potěšení. Třeba takový oxytocin, „hormon lásky“, má širokou škálu behaviorálních a fyziologických účinků, jako je podpora sexuálního, sociálního a mateřského chování spojeného se štěstím. Uvedený hormon zároveň prohlubuje pocit pohody, pozitivní sociální interakci a hojení (1).

,Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5573563/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7145784/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat