Sexuální orientaci je možné poznat z hlasu

Promluví, a hned máte jasno. Je to heterosexuál, nebo homosexuál? A můžete se někdy splést? To, zda se dá sexuální orientace odhalit pouze podle hlasu, už není žádným tajemstvím!

Pravděpodobně jste již někdy slyšeli o termínu „gaydar“, který označuje intuitivní schopnost určit, zda je někdo gay, a to na základě nepřímých informací, jako jsou řečové vzorce nebo pohyb. Většinu lidí v tomto směru vede intuice, nicméně i věda se zajímá o to, zda je možné homosexualitu nebo bisexualitu identifikovat i jinak – třeba podle hlasu (2).

Řeč jako ukazatel sexuální orientace

Myšlenka, že sexuální orientace může být určena konkrétními řečovými vzory a jinými hlasovými signály, byla do značné míry prozkoumána a podpořena studiemi o mluvě homosexuálů jak v USA, tak v různých evropských zemích. Existuje přitom několik charakteristik řeči gayů, mezi které patří delší samohlásky či vyšší tón hlasu. A právě na to se akademici zaměřili (2).

Poslouchej a tipuj

Nedávná studie publikovaná v The Journal of Sex Research (1) odhalila, zda přímý posluchač dokáže rozpoznat, zda je muž homosexuál či bisexuál, a to pouze na základě jeho hlasu. Vědecký tým ze Sydney k tomuto účelu naverboval 70 univerzitních studentů s tím, aby si dotyční poslechli krátké zvukové klipy od 60 gayů, bisexuálů a heterosexuálů.

Posluchači slyšeli hlasové klipy dvakrát v náhodném pořadí, poskytli několik hodnocení souvisejících se sexuální orientací hlasů, včetně hodnocení 0 až 100 pro ženskost nebo maskulinitu hlasu, vnímanou sexuální orientaci hlasu (gay, bisexuál nebo heterosexuál) a hodnocení na rozšířené devítibodové Kinseyho škále sexuální orientace (1 = lidé přitahováni výhradně k mužům, 5 = přitahováni k mužům a ženám, 9 = přitahováni výhradně k ženám) (1).

Bisexuála neodhalíte, ani když se budete snažit

Výsledky prokázaly, že přímí posluchači jsou schopni určit orientaci hlasů heterosexuálů i gayů, což ovšem neplatí pro bisexuální mužské hlasy. To, zda muže přitahují ženy i muži (stejným dílem), tedy pouze z hlasového projevu nepoznáte (+).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36897003, (2) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1300/J082v53n03_02






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat