Od celibátu přímo do spárů deprese

Když člověk trpí úzkostnými stavy, sex si zkrátka nemůže užít. Pokud se mu úplně vyhýbá, má zase nakročeno k depresím. Psychika je s erotikou úzce propojená!

Sex je příjemný, zdravý a prospěšný, proto bychom se mu podle odborných doporučení měli věnovat pravidelně. Jenže to neděláme! Na globální pokles erotické aktivity již upozornilo více studií, včetně té, o které se zmiňuje magazín The Journal of the American Medical Association (1). Její autoři se domnívají, že právě on souvisí s rostoucí mírou úzkostí a depresí, která svět doslova válcuje. Vážně je milování s duševním rozpoložením tak úzce spjaté?

Něco jako zákon akce a reakce?

„Úzkost je jedním z hlavních faktorů přispívajících k erektilní dysfunkci mužů,“ potvrzuje americký certifikovaný sexuolog Joe Kort (2) s tím, že ani opačnému pohlaví tenhle stav nedělá žádné laskavosti. „I ženy bojující s úzkostí mají sexuální dysfunkce zahrnující neschopnost vzrušení i dosažení orgasmu. Výjimkou není ani bolest při pohlavním styku,“ dodává jmenovaný expert. Jeho slova se opírají o nedávný výzkum (3), který mimo jiné prokázal, že porucha genitální penetrace je desetkrát častější u dam s úzkostnými stavy. Když tedy není psychika v pohodě, nemůže být ani dobrý sex. A opačně to funguje velmi podobně.

Od celibátu k depresi

Objevují se názory, že dodržování sexuálního celibátu může mít určité výhody, které zahrnují například zlepšenou schopnost sebeovládání, hlubší sebepoznání a samozřejmě i takřka nulové riziko přenosu pohlavních chorob. Na stranu druhou jsou tu však i negativa. Ona má totiž naprostá absence fyzických projevů lásky hodně co dělat s depresí, varují vědci (4). I tady se tedy ukazuje, že sex do psychiky člověka zasahuje víc než dost. „Sexualita je součástí lidského bytí, takže pokud někdo nemá zdravý sexuální život nebo byl dokonce vychován v přesvědčení, že sex je tabu a vyhýbá se mu, pak to může mít jisté dlouhodobé následky na duševní zdraví,“ uzavírá kalifornský psycholog Robert Moody.

Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2767066, (2) www.psycom.net/sex-and-mental-health, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5900810/, (4) www.newswise.com/articles/involuntary-celibacy-contributes-to-depression







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat