Nespí se mnou kvůli práci. Pravda, nebo výmluva?

07.07.2010 | Sex a vztahy

Můj muž říká, že má problémy v práci – není to jen výmluva? Můžu mu věřit? Poradíme vám, co s tím.

Ne, výmluva to velmi pravděpodobně není – tedy aspoň ne ze začátku. Mnohé z nás žen si toto jako důvod ale nedokážeme představit. Ano, třeba známe jaké to je, když v práci zažíváme stres, ale že bychom kvůli tomu neměly vůbec chuť na milování? A to dokonce dlouhodobě? To nám hlava nebere. A tak si myslíme, že náš partner to určitě má podobně a začneme za tím hledat sexy kolegyni nebo do mrtě analyzujeme své chování a přemítáme, kde děláme chybu.

Pojďme se na to ale zkusit podívat z perspektivy partnera. Je muž, nejspíš živitel rodiny. Svou práci považuje za jednu z nejdůležitějších oblastí svého života, protože je přesvědčen, že když se mu v ní bude dařit, bude úspěšný – a vy si ho budete vážit! A to je pro něj nesmírně důležité. A teď se najednou objeví nějaký problém, o kterém si není jist, zda ho zvládne vyřešit. Nebo možná ani přesně neví, co mu vadí, ale je z toho celý nespokojený a nevrlý. Nejspíš si ale myslí, že to vám nemůže dát najevo, protože se obává, že by ve vašich očích klesl – a to nemůže dopustit! Přece nebude riskovat ztrátu toho nejcennějšího co má – vaší důvěry v něj.

Ale co teď? Vaše vyřčené a možná i nevyřčené otázky, co se děje, samozřejmě vnímá, ale co na ně má říct? Když se zeptáte, jestli už se mu nelíbíte nebo jestli má jinou, upřímně odpoví, že ne, že s vámi to nesouvisí. Jenže „tak s čím sakra to souvisí?“ A možná se neubráníte ani dalším nepříjemným slovům, na které mu nezbude než říct „tak to není, lásko“ – což vás ale nejspíš popudí ještě víc. Jenže když to takhle bude trvat delší dobu, nepříjemná atmosféra útoků a výčitek k povzbuzení jeho chuti nepomůže a ve výsledku si třeba i milenku skutečně najde…

Jak z toho ven?

1. Zkuste na chvíli zapomenout na to, že manželovo odmítání sexu souvisí s tím, jaká jste vy. Odložte úvahy o tom, že jste neatraktivní, okoukaná, že jste přibrala atp., protože tím, že se ho budete ptát, jestli už se mu nelíbíte, nic nedocílíte. V tuhle chvíli se nejspíš opravdu děje něco na straně vašeho partnera.

2. Na druhou stranu, co je jeho problém, je i vašim problémem, a tím pádem i možností, abyste se situací mohla něco udělat. Zkuste za ním v klidu jít a bez jakýchkoli výčitek či náznaků toho, že on nebo vy děláte něco špatně, se ho zeptejte, co se v jeho životě děje, jestli mu něco dělá starosti a zeptejte se, s čím byste mohla pomoci. Možná nejdřív odmítne či zamumlá, že nic, ale když uvidí, že váš zájem o něj je opravdový, a vy mu nic nevyčítáte, třeba po pár dnech sebere odvahu a řekne, s čím má problém. A když se u vás setká s vstřícnou reakcí, potíže společně jistě vyřešíte.

 

Psycholožka PhDr. Katarína Lomská Filasová se věnuje individuálním a párovým konzultacím. Pomáhá klientům zorientovat se v jejich životě, zbavit se nefunkčních vzorců chování a rozšířit svůj úhel pohledu o nové možnosti řešení problematických situací. Vede také semináře osobního rozvoje.

Vice na www.rozvoj-osobnosti.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat