6 důvodů, proč s vámi partner nespí. Jak na něj?

21.09.2010 | Sex a vztahy

Výčitky, pláč a vztek. Tímto si sex nevynutíte. Snažte se pochopit důvody a najít řešení v situacích, kdy se s vámi partner nechce milovat.

Na konzultace za mnou přichází spousta žen s problémem, že jejich partner se s nimi často chce milovat a ony nemají chuť. Nicméně stále víc se setkávám i s opačným problémem – na milování má chuť žena, a nechce se jejímu muži. A všechny se ptají – kde je problém?

Důvodů, proč partner sex odmítá je ve skutečnosti celá řada a mohlo by být praktické, než se pustíme do jeho nápravy, zjistit, čím to je. Protože pokud se například jeho přepracovanost budeme snažit řešit detektivem na vypátrání milenky, mnoho úspěchu tím nedocílíme…

Jaké jsou nejčastější důvody, kdy nás partner odmítá?

1. My máme představy, jak má náš partner fungovat jakožto „správný milenec“ a do této role ho tlačíme – on se pak raději celkově sexu vyhne
2. Má problémy v práci, které ho stresují
3. On má problém s tím, jak se k němu chováme – příliš často mu něco vyčítáme, říkáme mu, co má dělat, poučujeme ho
4. Má problémy s erekcí, které se obává přiznat
5. Z našich pár kil navíc se doma stane téma…
6. A řekly byste, že také to, že si najde milenku? Tak to je pouze důsledek neřešení předchozích bodů

V následující sérii článků se na tyto body podíváme podrobněji.

I. „Normální“ muž má na sex mít chuť vždy… nebo je to nějak jinak?

Tohle je bohužel představa, která je v mnohých z nás zakořeněná. Muž je prezentován jako samec kdykoli lačný strhat z nás šaty a být připraven na jakoukoli radovánku, kterou si my zrovna usmyslíme. Ba co víc, první týdny či měsíce vztahu nás o tom dokonce přesvědčuje, čímž tuto představu ještě podpoří.

Jenže po čase (u někoho po týdnech, jinde po měsících a u některých dokonce po letech) začne být všechno jinak. Náš partner najednou po večerech místo milování sedí u internetu či televize, a i když si jindy jdeme lehnout společně, řekne, že je unavený a jde spát. A my pak kolikrát hodiny zíráme do stropu a přemítáme: To už pro něj nejsem dost přitažlivá? Vadí mu ta moje kila navíc? Našel si nějakou „mladší a krásnější“?

Možná jste jako mnoho jiných žen uvízla v zajetí mýtu, že „správný muž“ má na sex chuť prostě pořád! A když ne, někde se musela stát chyba.

Problém očekávání

Jenomže největší chybou je nejspíš právě tahle představa věčně sexuchtivého milovníka. Totiž, když na téhle představě stavíme, tak s jeho chutí automaticky počítáme a podle toho se i chováme. Takže si třeba vezmeme erotické prádlo a vůbec nekalkulujeme s variantou, že partner by mohl nemít chuť, a naši nabídku tedy s díky odmítnout. Jenže on ví, že tohle udělat nesmí, protože my bychom se jinak cítily nesmírně dotčené, takže raději vstane a jde se svého úkolu zhostit.

Milování by neměla být povinnost

Když se podobná situace párkrát opakuje a my neleníme tyto momenty proložit ještě nenápadnými, ale o to pichlavějšími narážkami typu – už „tak a tak dlouho nic nebylo“; při pohledu na jeho penis v koupelně si povzdychneme, že už ho vidíme, jen když se sprchuje; pak povíme historku o tom, jak naše kamarádka má nového milence, který si ji hledí… A náš muž z toho dřív nebo později začne být pěkně na nervy a z milování, které pro něj dřív bylo relaxem a zábavou, se stane povinnost.

A zkuste se do něčeho, co vnímáte jako povinnost či úkol, vrhat se spontánním nadšením a neutuchající iniciativou. To se jaksi samo se sebou vylučuje. Ale co teď? On by se třeba s vámi i rád pomiloval, ale když to dá najevo, přistane mu od vás výčitka, že to stejně teď dělá jen proto, aby vás uspokojil. To mu sebere poslední vítr z plachet a odchází do své pracovny, kde začíná trávit stále víc a víc času…

Příjemný pocit z vaší blízkosti

Pokud chcete takovéto situaci předejít, zapomeňte na to, že mužům jde hlavně o sex. Některým možná ano, ale většina z nich má v životě ještě spoustu dalších zajímavých věcí a činností, kterým by se ráda věnovala. Navíc vůbec není pravda, že sex je pro něj to nejdůležitější na vztahu s vámi.

Našel si vás jako partnerku, což znamená, že s vámi chce žít svůj život, a tedy vše, co k němu patří. Proto s vámi rád stráví třeba příjemný večer v kině, pak na skleničce a pak už je třeba spokojený a unavený a chce se jednoduše vyspat před náročným dnem. A jindy je rád, když si k němu sednete na gauč, on Vás hladí po ruce a bavíte se jen tak o tom, co se za den seběhlo. A pokud se nechce hned milovat, vůbec to neznamená, že už Vás nemá rád nebo jej nepřitahujete. Prostě s Vámi jen rád tráví chvíle i jiným způsobem, než v posteli.

Žádné jedovaté poznámky a výčitky

A pokud se v této situaci již nacházíte, zkuste své výčitky, narážky a významné pohledy prostě zastavit. Uvědomte si, že chuť není možné vyžadovat, že to není něco, na co máme u druhého právo nebo nárok, i když je to náš zákonný manžel.

Dle mého názoru by ani nebylo na škodu za ním zajít a říct mu, že tuto představu o tom, jak muži mají neustále chuť, máte, a že vlastně nevíte, co s tím, jak na vás nereaguje. Jsem přesvědčená, že pokud si o situaci otevřeně promluvíte (bez výčitek a obviňování), oběma se vám hodně uleví a najdete řešení, které vám oběma bude vyhovovat.

 

Psycholožka PhDr. Katarína Lomská Filasová se věnuje individuálním a párovým konzultacím. Pomáhá klientům zorientovat se v jejich životě, zbavit se nefunkčních vzorců chování a rozšířit svůj úhel pohledu o nové možnosti řešení problematických situací. Vede také semináře osobního rozvoje.

Vice na www.rozvoj-osobnosti.cz.

Všechny články autorky:

Nevěra… Existuje způsob, jak jí předejít?
Biologické hodiny tikají. Mám mít dítě za každou cenu?
Proč nemůžete najít toho pravého? Víme, kde děláte chybu

Máma, manželka, kamarádka... Nesnažte se žít v rolích
Než si našel milenku, tak bylo vše v pořádku... Nebo ne?
Miláčku, nejsem moc tlustá?
Nechce se s vámi milovat? Třeba ani nemůže
Poučujete a sekýrujete partnera? Pak se nedivte, že s vámi nespí!
Nespí se mnou kvůli práci. Pravda, nebo výmluva?
6 důvodů, proč s vámi partner nespí. Jak na něj?
Kolik sexu je málo? Jak často se máte milovat?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat