Nechce se s vámi milovat? Třeba ani nemůže

25.07.2010 | Sex a vztahy

Jedním z důvodů, proč s vámi partner nespí, může být fakt, že prostě nemůže. Má problémy s erekcí.

Partner se je přiznat obává a my o nich raději nemluvíme, abychom se ho nedotkly, nenastala nepříjemná atmosféra či z různých jiných důvodů.

Není v tom sám

Podle výsledků agentury STEM/MARK trpí v ČR určitým stupněm erektilní dysfunkce 54 % mužů ve věku 35–65 let. A ve spoustě případů se vůbec nejedná o problém v sexu jako takovém – porucha erekce je kolikrát prvním ukazatelem závažnějšího onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka, roztroušená skleróza, vysoký cholesterol nebo nežádoucí účinek jiného léku.

Takže vyhýbáním se rozhovoru na toto téma si sice možná zajistíme krátkodobou pohodu, ale z dlouhodobého hlediska můžeme hodně tratit. Jenže – jak se svým mužem na toto téma promluvit? Je jasné, že se ho nechceme dotknout a zahnat ho do úzkých, aby výsledkem nebylo ještě větší vyhýbání se problému. A navíc – nejde tady přece jen o něj. Pokud máme toto podezření, je těžké nebrat si to osobně…

Pohled ženy

Když žena dojde k závěru, že její partner má nejspíš poruchu erekce, můžou ji zavalit pocity studu, naštvání, vzteku, ale i strachu či selhání. Samozřejmě má potřebu tyto své pocity nějak projevit, a to může proběhnout mnohými způsoby.

Nehledejte chybu v sobě

Často se stává, že žena začne hledat „chybu“ v sobě. Začne se obviňovat, pochybovat o své přitažlivosti, připadá si jako špatná milenka a z toho všeho se samozřejmě cítí hrozně. Když pak s tím vším přijde za svým mužem, v tu chvíli už vlastně ani není jasné, čí problém vlastně řeší a stane se z toho začarovaný kruh plný nedorozumění, obviňování, lítosti a vzteku.

Hledání chyby v partnerovi

Druhý extrém je, že svou nespokojnost se stávajícím stavem tzv. hodí svému partnerovi na hlavu. Dá mu najevo, že je neschopný, vysměje se mu nebo ho naopak začne litovat a vidět jako nebohého chudáčka, případně na něj nastoupí se slovy, že má určitě milenku. Asi si umíte představit, jak podporující taková reakce musí být, když je muž zrovna konfrontován se selháváním v oblasti, kterou nejspíš považuje za vůbec nejdůležitější.

Jak tedy situaci řešit?

Zkuste se oprostit od pocitů, že kterýkoli z vás selhal, je špatný či dělá cokoli naschvál. Pokud se vás ta situace opravdu dotýká a berete si ji osobně, navrhuji navštívit psychologa a promluvit s ním, abyste se nejprve zbavila svých vlastních pochyb a výčitek. Teprve potom budete totiž schopná jít za svým partnerem a promluvit si s ním v klidu, tak, že bude cítit, že se vám opravdu může svěřit a hledat s vaší pomocí řešení. Jinak by naopak byl konfrontován s tím, jak moc Vám svým problémem ubližuje, a to by situaci jen zhoršovalo.

Nebojte se navštívit sexuologa

Řešení pak můžete hledat různým způsobem. Nejprve doporučuji motivovat partnera k návštěvě lékaře (ideálně rovnou sexuologa, ti jsou na tyto potíže připraveni, takže je celkem snadné s nimi o tomto problému hovořit). Lékař krom jiného prověří, zda se nejedná právě o signál nastávajícího jiného onemocnění. V žádném případě se nepokoušejte problém řešit kterýmkoli z volně prodejných doplňků stravy, protože kdyby se opravdu jednalo o něco závažnějšího, odhalení pravé příčiny by se tím pouze oddálilo a situace se mezi tím může značně zhoršit.

Psychické říčiny problému

Pokud zjistíte, že váš partner je po fyzické stránce zdravý, pak se ho můžete pokusit nasměrovat na vhodného odborníka, se kterým bude moct svůj problém probrat. Příčin může být samozřejmě mnoho, já se ve své praxi nejčastěji setkávám s touto:

Muž je příliš soustředěn na svou partnerku, velice mu záleží na tom, aby byla uspokojená, ale často se mu to nedaří. Třeba proto, že partneři si vzájemně nevyjasní, co by se komu líbilo. Tak nějak očekávají, že ten druhý by na to přece měl přijít sám, že „o takových věcech se přece nemluví“, nebo „kdyby mě měl rád, tak přece ví, co potřebuju“. Jenže toto není otázka toho, jak moc vašemu partnerovi na vás záleží (platí samozřejmě i opačně), druhému do hlavy nikdy vidět nemůžeme. A protože každý z nás má úplně jiné potřeby, líbí se mu hlazení na jiných místech či jiným způsobem, tak je váš partner odkázán na metodu pokus omyl, u které opakovaně selhává. Pak se může snadno stát, že si začne připadat jako neschopný milenec, a to se může projevit právě na jeho potížích s erekcí.

K poruchám erekce vedou i nevyjasněné konflikty

Dalšími příčinami pak mohou být nevyjasněné konflikty nebo různé pocity nesouladu či nejistoty v úplně jiných oblastech vašeho vztahu. Vliv na navrácení erekce proto může mít i vaše vzájemné vyříkání si různých neshod a nespokojeností, které se možná mezi vámi za poslední léta nastřádaly. Když se vám podaří uvolnit dusivou atmosféru a nastřádané napětí, kolikrát najednou lze řešit věci, které se původně zdály nezměnitelné.

 

Psycholožka PhDr. Katarína Lomská Filasová se věnuje individuálním a párovým konzultacím. Pomáhá klientům zorientovat se v jejich životě, zbavit se nefunkčních vzorců chování a rozšířit svůj úhel pohledu o nové možnosti řešení problematických situací. Vede také semináře osobního rozvoje.

Vice na www.rozvoj-osobnosti.cz

Všechny články autorky:
Poučujete a sekýrujete partnera? Pak se nedivte, že s vámi nespí!
Nespí se mnou kvůli práci. Pravda, nebo výmluva?
6 důvodů, proč s vámi partner nespí. Jak na něj?
Kolik sexu je málo? Jak často se máte milovat?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat