Než si našel milenku, tak bylo všechno v pořádku… Nebo ne?

04.08.2010 | Sex a vztahy

Věta, kterou od svých klientek slýchám téměř neustále. A přicházejí s přáním, abych jim pomohla „vrátit“ vztah do bodu, ve kterém byl předtím, než je jejich muž začal podvádět.

Opravdu to předtím fungovalo?

Jenže představa, že „předtím“ všechno fungovalo, je čistý mýtus. Ano, možná některé věci fungovaly navenek. Navíc vztah mnohdy splňoval různá společenská klišé jako „nehádali jsme se“, „navenek jsme byli taková spořádaná rodina, že nám přátelé záviděli“, či „žádné vážné problémy jsme neřešili“. Ale bylo vám ve vztahu opravdu dobře? Cítila jste vy i váš partner, že vám vztah pomáhá naplnit vaše důležité potřeby?

Zbytečná omezení, která nám kazí život

Zatím pokaždé se ukázalo, že ne. Většinou stačí pár otázek a po ideálním vztahu není ani památky. Oba začnou přiznávat nespokojenost v různých oblastech. Žena třeba mívá pocity nedostatku podpory a pozornosti, a pak bývá naštvaná, nevrlá a dává to najevo kousavými poznámkami. Muž se zase cítí omezován, připadá mu, že by měl všechen čas věnovat vztahu a vzdát se svých koníčků, kamarádů a všeho, co ho baví.

Kolikrát za tím ale nejsou ani žádné reálné důvody, jen představy, jak by se „správně“ mělo ve vztahu fungovat. Třeba žena je přesvědčená, že podpora by měla vypadat tak, že partner naslouchá a pak řekne něco ve smyslu „chápu tě miláčku“. A když se během jejího povídání začte do novin, nebo řekne, že už to slyšel a že to je blbost, tak to vnímá jako odmítnutí. Ale co když právě to je podpora? Co když jí v tuhle chvíli muž vlastně sděluje „lásko, tímhle směrem se nenamáhej, tam řešení neleží, to už jsme probrali, zkus to jinak“. A muž se taky spousty svých zájmů a potřeb vzdá kolikrát z nějaké své představy, že „by se to nemělo“, ač partnerka by v zásadě nebyla proti.

Klec ze „správně“, „mělo by se“ a „musí se“

A tak si postupně ze svého vztahu vyrobí klec, ve které se řídí různými „správně“ a „mělo by se“ a „musí se“ a pak už to nejde vydržet a jednoho dne to praskne. A to prasknutí může proběhnout různými způsoby, např. tak, že muž (ale úplně stejně to může být žena) začne pořádat výlety z klece za svobodou do náručí milenky.

Partnerky na zjištění tohoto faktu reagují velmi různorodě. Některé mu nemohou přijít na jméno, jiné se závažnost situace snaží shodit slovy „milenku má stejně každý, tak o co jde“, některé mu situaci chtějí oplatit stejným způsobem a už jsem se setkala i s názorem, kdy si žena vyčítala „kéž bych to nevěděla, to bychom přece žádný problém neměli“.

Ale měli. Problém ve vztahu je a byl už dlouho předtím, než se nevěra provalila. Jen dokud se o milence nevědělo, bylo možno předstírat, že vše je v pořádku. V průzkumech se ukazuje, že nevěrní jsou ti, co jsou ve vztazích nespokojeni – a to se týká asi každého 4. člověka. K nevěře nás žene fakt, že nám něco vadí, něco nás omezuje, něco nám schází či nevyhovuje, ale nedaří se nám zařídit si to ke své spokojenosti. A v některých případech saháme k na první pohled snazší variantě – k úniku do mileneckého vztahu.

Pokud zjistíte, že váš partner má milenku, zkuste se vyhnout extrémům. Neházejte mu všechnu vinu na hlavu, ale stejně tak ani sobě. Pravda bude jako vždy – někde uprostřed. Podíl na vzniklé situaci nesete oba. On byl nejspíš s něčím hodně nespokojený – ale neřešil to konstruktivně. Vy jste ale zase svým chováním k jeho nespokojnosti nějakým způsobem přispěla. Takže nemá cenu svalovat vinu z jednoho na druhého, to povede jen k dalším a dalším hádkám, uzavíráním se a pláči. Naopak je třeba, abyste sami sobě přiznali a vyjasnili, čím jste který z vás k nežádoucí situaci přispěli. Neostýchejte se v takovém momentě vyhledat pomoc odborníka, který vám pomůže zaběhlé nefunkční odhalit a změnit. Protože jen tím, že milenku zakážete, se problém nevyřeší, ale pouze schová. Pokud nespokojenost zůstane, dřív nebo později se podobná situace v té či oné formě bude opakovat znova.

Psycholožka PhDr. Katarína Lomská Filasová se věnuje individuálním a párovým konzultacím. Pomáhá klientům zorientovat se v jejich životě, zbavit se nefunkčních vzorců chování a rozšířit svůj úhel pohledu o nové možnosti řešení problematických situací. Vede také semináře osobního rozvoje.

Vice na www.rozvoj-osobnosti.cz

Všechny články autorky:

Miláčku, nejsem moc tlustá?
Nechce se s vámi milovat? Třeba ani nemůže
Poučujete a sekýrujete partnera? Pak se nedivte, že s vámi nespí!
Nespí se mnou kvůli práci. Pravda, nebo výmluva?
6 důvodů, proč s vámi partner nespí. Jak na něj?
Kolik sexu je málo? Jak často se máte milovat?






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat